Eolagurus luteus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Yellow steppe lemming
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Щурові (Arvicolinae)
Рід: Eolagurus
Вид:
Yellow steppe lemming (E. luteus)
Біноміальна назва
Eolagurus luteus
(Eversmann, 1840)

Eolagurus luteusвид гризунів родини Cricetidae. Зустрічається в Китаї, Казахстані, Монголії. Його природне місце існування — сухостепові, напівпустельні та стабільні піщані біотопи. Навесні та влітку вони зустрічаються на низьких висотах, де залишаються, поки трава повністю не висохне, після чого вони перемістяться на більшу висоту, щоб харчуватися гірською травою протягом зими. Це денний вид. Будує нори в ділянках піщаного ґрунту, і кожен вхід з’єднаний з іншими стежками. Харчується корінням, бульбами та насінням солянки, полину та різної трави поблизу своїх нір і спливає лише на дуже короткий проміжок часу. Коли їжа навколо нори буде вичерпана, вони перейдуть до нової нори або викопають нову. Розмноження відбувається в літні місяці з двома (Монголія) або принаймні трьома (Китай) приплодами приблизно по 6–9 молодих дитинчат. Молодь досягає статевої зрілості протягом 3–4 тижнів. Розмір популяції та масштаби поширення виду можуть сильно коливатися з року в рік.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба становить від 10,5 до 19,5 сантиметрів, а хвіст — від 12 до 22 міліметрів. Хутро блідо-піщано-коричневе, частково з темнішими плямами на шиї та навколо очей. Боки піщано-жовті й переходять у блідо-жовте черево. Верх лап і шерсть на підошвах жовто-коричневі. Великий палець (pollex) передньої лапи має маленький загострений кіготь. У молодих тварин посередині спини часто є нечітка світла смуга, якої у дорослих немає.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Batsaikhan, N.; Avermid, D.; Tinnin, D. (2017) [errata version of 2016 assessment]. Eolagurus luteus. IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T7782A115086020. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T7782A22370187.en. Процитовано 13.04.2022. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Musser, G. G. and M. D. Carleton. (2005). Superfamily Muroidea. pp. 894–1531 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.