Erasmus Student Network

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Erasmus Student Network
Мережа студентів Еразмус
Абревіатура ESN
Гасло "Студенти допомагають студентам"
На честь Еразм Ротердамський
Тип Міжнародна неурядова організація
Засновник Європейська економічна спільнота
Засновано 16 жовтня 1989
Гент
Правовий статус Неприбуткова організація
Мета Навчання
Країна  Бельгія
Штаб-квартира Брюссель, Бельгія
Розташування Rue Hydraulique / Waterkrachtstraat, 15 B-1210 Saint-Josse-Ten-Noode / Sint-Jost-ten-Node Brussels BELGIUM
50°50′54″ пн. ш. 4°22′18″ сх. д. / 50.848256° пн. ш. 4.371761° сх. д. / 50.848256; 4.371761
Місце діяльності Європа (37 країн)
Членство Студентські організації
Офіційні мови Англійська [1]
Центральний орган Щорічні загальні збори
Президент Safi Sabuni
Добровольці більше 500 секцій (близько 13 500 волонтерів)
Материнська
організація
Еразмус
Дохід 1 193 000 € (2019)
Вебсайт: www.esn.org

Нагороди

Мапа

CMNS: Erasmus Student Network у Вікісховищі

Erasmus Student Network (ESN)загальноєвропейська студентська організація. ЇЇ мета це підтримка і розвиток студентських обмінів. Складається з близько 13 500 членів та 500 місцевих секцій у 37 країнах. Веде діяльність у вищих навчальних закладах, зокрема в університетах, політехнічних інститутах та коледжах. Організація ESN представлена на місцевому, національному та міжнародному рівнях. Мережа пропонує свої послуги близько 160 000 міжнародним студентам.

Erasmus Student Network полегшує соціальну та особисту адаптацію студентів, які приїхали з-за кордону. Місцеві секції пропонують допомогу і цінну інформацію для іноземних студентів.

Історія організації[ред. | ред. код]

У 1987 Європейські спільноти затвердили план щодо створення загальної системи мобільності для вищої освіти. Частиною цього плану була програма обміну студентів Еразмус, яка надає можливість провести частину свого навчання за кордоном.

У 1989 офіс Еразмус запросив 32 студентів, які брали участь у програмі, на оцінювальну зустріч у місті Гент, Бельгія. Вона стала початком Erasmus Student Network.

Секції ESN було засновано у численних європейських університетах. За фінансової підтримки Європейських Спільнот у жовтні 1990 було проведено зустріч (Копенгаген, Данія), на якій було офіційно засновано ESN International. Участь взяло 49 учасників з майже всіх країн-членів, які були частиною програми Еразмус. ESN International став легальною асоціацією. Президентом ESN став Desiree Majoor з міста Утрехт, Нідерланди.

Ближче до 1994 року організація складалась з 60 секцій у 14 країнах і активно розвивалась. Через 10 років, у 2004, мережа налічувала 170 секцій, до складу входили і неєвропейські секції.

У 2005 штаб-квартиру ESN було розміщено у Брюсселі і організацію було зареєстровано як бельгійську неприбуткову організацію.

У 2015 році секція, яка діє на Ченстоховському політехнічному інституті у Польщі, стала 500 секцією ESN.[2] На цей момент це була найбільша студентська організація в Європі з більш ніж 13 500 волонтерами.[3]

Структура[ред. | ред. код]

Erasmus Student Network діє на трьох рівнях — місцевому, національному та міжнародному. На сьогодні ESN активний тільки у кордонах, встановлених Радою Європи.

Місцевий рівень[ред. | ред. код]

На місцевому рівні ESN складається з "секцій", які на пряму працюють з міжнародними студентами. Вони організовують різні події. Наприклад адаптаційну, культурну програму, представляють закордонних студентів та їхні потреби академічним інституціям і місцевій владі. Разом представництва секцій формують Щорічні загальні збори, найвищий орган ESN.

Національний рівень[ред. | ред. код]

Національний рівень представляє потреби міжнародних студентів державній владі. Місцеві секції однієї країни разом формують Національну платформу, яка може обирати Національну раду і Національне представництво платформи на міжнародному рівні.

Міжнародний рівень[ред. | ред. код]

Міжнародний комітет це виконавчий орган ESN International і складається з п'яти членів (президента, віце-президента, канцлера, менеджера з питань комунікації і адміністратора вебпроектів). З 2005 року члени міжнародного комітету є волонтерами з повною зайнятістю, які живуть і працюють у Брюсселі. Міжнародний комітет підтримується секретаріатом, який складається з найнятих працівників. Кожна країна обирає національне представництво і всіх національних представників з Ради національних представників. Протягом року вони представляють інтереси організації і є другим після Загальних зборів найвищим органом ESN. Мережа має 5 міжнародних комітетів, які працюють разом з міжнародним комітетом. Комітетами ESN є міжнародний комітет освіти (ICE), комітет подій і мережі (NEC), комітет фінансів (FiCo), комітет комунікації (ComCom) і комітет IT.

Великі проекти[ред. | ред. код]

В той час як секції можуть реалізувати власну діяльність на місцевому рівні, ESN проводить кілька міжнародних проектів, які реалізуються у цілій організації. Метою проекту Social Erasmus (Соціальний Еразмус) є інтеграція міжнародних студентів у місцевій спільноті.[4] Проект ExchangeAbility (Здатність до обміну) має на меті покращення ситуації для студентів з особливими потребами і підтримує цих студентів під час обміну.[5] PRIME та ESNSurvey це головні дослідницькі проекти, які дозволяють ESN постійно відслідковувати питання, які турбують студентів. Erasmus Student Network проводить кампанію Відповідальних Вечірок, ціль якої полягає у заохочуванні студентів до відповідального споживання алкоголю.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Статут у англійській і французькій мові. Місцеві мови використовуються у окремих країнах і секціях
  2. ESN reaches 500 Sections. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 22 лютого 2016.
  3. About ESN - http://esn.org/about [Архівовано 29 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  4. Erasmus Student Network - http://socialerasmus.esn.org/ [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.]
  5. Erasmus Student Network ExchangeAbility - http://www.esn.org/content/exchangeability/ [Архівовано 3 листопада 2014 у Wayback Machine.]
  6. Responsible Party - http://www.responsible-party.com/ [Архівовано 5 січня 2014 у Archive.is]