Пастушок мангровий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eulabeornis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастушок мангровий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Мангровий пастушок (Eulabeornis)
Gould, 1844
Вид: Пастушок мангровий
Eulabeornis castaneoventris
Gould, 1844
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Gallirallus castaneoventris
Aramides castaneoventris
Посилання
Вікісховище: Eulabeornis castaneoventris
Віківиди: Eulabeornis castaneoventris
ITIS: 176347
МСОП: 22692778
NCBI: 1150654

Пастушок мангровий[2] (Eulabeornis castaneoventris) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Мешкає в Австралії та Індонезії. Це єдиний представник монотипового роду Мангровий пастушок (Eulabeornis).

Опис[ред. | ред. код]

Мангровий пастушок

Довжина птаха становить 52—66 см, самці важать 626—910 г, самиці 550—710 г. Верхня частина тіла коричнева або оливково-коричнева, груди і нижня частина тіла мають рожевий відтінок, голова і шия сіруваті. Дзьоб довгий, прямий, жовтувато-зелений з білуватим кінчиком. Лапи жовті або зеленуваті. Райдужки червоні.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • E. c. sharpei Rothschild, 1906 — острови Ару;
  • E. c. castaneoventris Gould, 1844 — прибережні райони на півночі Австралії.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мангрові пастушки мешкають на північному узбережжі Австралії, від півночі Західної Австралії (Кімберлі[en]) через Північну Територію до південно-східного узбережжя Карпентарії, а також на островах Ару в Арафурському морі. Раніше їх ареал в Австралії простягався до північно-західного Квінсленда (західного узбережжя півострова Кейп-Йорк). Мангрові пастушки, як випливає з їх назви, живуть в мангрових заростях, а також на прилеглих вологих луках і мулистих мілинах.

Поведінка[ред. | ред. код]

Мангрові пастушки є активними як вдень, так і вночі, періоди їх активності залежать від циклів припливів і відпливів. Це обережні, лякливі птахи, як і інші пастушки вони рідко і літають і у випадку небезпеки ховаються в мангрових заростях. Моногамні, зустрічаються поодинці або парами.

Мангрові пастушки живляться переважно крабами, які можуть становити до 90 % їхнього раціону, а також іншими ракоподібними, зокрема з родів Uca, Sesarma і Ocypode. Крім того, вони їдять дрібних молюсків, комах, зокрема жуків, і багатоніжок. Розмножуються з вересня по лютий. Гніздо розміщується в мангрових заростях, у кладці 4—5 яєць. Виводок пташенят, покритих чорним пухом, покидає гніздо незабаром після народження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Eulabeornis castaneoventris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 28 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finfoots, flufftails, rails, trumpeters, cranes, Limpkin. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 28 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Taylor, B., & van Perlo, B. (1998). Rails — A Guide to the Rails, Crakes, Gallinules and Coots of the World. ISBN 1-873403-59-3