Eupetaurus nivamons

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eupetaurus nivamons
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Вивіркові (Sciuridae)
Рід: Eupetaurus
Вид:
E. nivamons
Біноміальна назва
Eupetaurus nivamons
Q. Li, Jiang, Jackson & Helgen, 2021

Eupetaurus nivamonsвид дуже великих білок-летяг із роду Eupetaurus. Він зустрічається на південно-східній околиці Гімалаїв, а саме на північному заході Юньнані та потенційно в М’янмі[1][2][3].

Вважається, що це сестринський вид до E. tibetensis, від якої він, ймовірно, відділився на межі пліоцену та плейстоцену. Він відрізняється від E. cinereus більш насиченим коричневим покривом спини, а від E. tibetensis – значно коротшим чорним кінчиком хвоста. Він також має набагато ширший рострум, ніж два інші види Eupetaurus[2].

Це було задокументовано (за допомогою зразків і зображень камерної пастки) з двох місцевостей; Гора Гаолігонг, найвища вершина гір Гаолігонг і природний заповідник, що охороняється державою, а також Снігова гора Білуо, яка наразі не охороняється. У 2020 році під час обстеження біорізноманіття, проведеного на північному заході Бутану, зображення шерстистої білки-летяги, дуже схожої на E. nivamons, були зроблені за допомогою фотопастки в межах національного парку Джігме Дорджі, хоча необхідні подальші дослідження для точної ідентифікації сфотографованого зразка[4]. Вважається, що він мешкає на крутих скелях у альпійській тундрі, де харчується Juniperus squamata. Відомі докази активності виду навіть у найхолодніші та сніжні місяці року, що вказує на те, що він не впадає в сплячку та не мігрує з цього району. Через його рідкість і невелику територію існування, а також потенційну загрозу, з якою стикається його альпійське середовище існування через зміну клімату, було рекомендовано класифікувати його як види, близькі до загрозливого стану в Червоному списку МСОП[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Explore the Database. www.mammaldiversity.org. Процитовано 21 серпня 2021.
  2. а б в Jackson, Stephen M; Li, Quan; Wan, Tao; Li, Xue-You; Yu, Fa-Hong; Gao, Ge; He, Li-Kun; Helgen, Kristofer M; Jiang, Xue-Long (2021). Across the great divide: revision of the genus Eupetaurus (Sciuridae: Pteromyini), the woolly flying squirrels of the Himalayan region, with the description of two new species. Zoological Journal of the Linnean Society. 194 (2): 502—526. doi:10.1093/zoolinnean/zlab018. ISSN 0024-4082.
  3. Two New Species of Woolly Flying Squirrels Discovered | Biology | Sci-News.com. Breaking Science News | Sci-News.com (амер.). Процитовано 21 серпня 2021.
  4. Jamtsho, Yonten; Dendup, Pema; Wangdi, Leki; Dorji, Rinzin; Dorji, Rinzin; Tshering, Bep (2022). First confirmed record of a woolly flying squirrel (Eupetaurus sp.) in Bhutan. Journal of Vertebrate Biology. 71 (22007). doi:10.25225/jvb.22007. ISSN 2694-7684.