Final Fantasy X-2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Final Fantasy X-2
Розробник Square Co.
Видавець Square Co.
Жанр(и) Японська рольова гра
Платформа PlayStation 2
Дата випуску 13 березня 2003
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська
Творці
Продюсер Yoshinori Kitased
Режисер(и) Motomu Toriyamad
Сценарист(и) Кадзусіге Нодзіма
Дайске Ватанабе
Ігродизайнер(и) Есінорі Кітасе
Мотому Торіяма
Композитор(и) Норіко Мацуеда
Такахіто Егуті
Технічні деталі
Носій 1 DVD-ROM
Final Fantasy
Попередня гра Final Fantasy X
Наступна гра Final Fantasy XI
Офіційний сайт
CMNS: Final Fantasy X-2 у Вікісховищі

Final Fantasy X-2 (яп. ファイナル ファンタジー X-2, Файнару Фантадзі Тен Цу) — японська рольова гра, продовження Final Fantasy X, видана компанією Square у 2003 році. Гра є першим безпосереднім сіквелом у всій серії Final Fantasy (крім непрямого сіквелу Final Fantasy V — аніме Final Fantasy: Legend of the Crystals). Це також перша гра у серії, в якій кількість ігрових персонажів обмежена всього трьома (всі вони — дівчата), та у якій у більшість локацій можна потрапити практично з самого початку гри та одна з небагатьох ігор серії з декількома закінченнями. Крім цього, у грі була представлена система дрес-сфер, що є варіацією класичної для серії системи професій.

Дія гри відбувається через два роки після подій Final Fantasy X. На відміну від інших ігор серії, гравець керує не великою групою персонажів, а лише трьома дівчатами: Ріккі (Rikku), Юна (Yuna) та Пейн (Pain). Події гри розгортаються в тому самому ж світі, що і Final Fantasy X. У грі були змінені і/або прибрані деякі локації. Додані нові міні-ігри, а також покращені старі. Змінена система навичок героїнь. Тепер персонаж може мати будь-яку професію.

Гра була високо оцінена критиками та мала великий комерційний успіх. Продажі в усьому світі склали 4 мільйони копій; у 2004 році героїня гри Ріккі отримала нагороду Academy of Interactive Arts & Sciences у номінації «Найкращий жіночий персонаж». У рейтингу «ста найкращих ігор всіх часів та народів» журналу Famitsu (2006) гра зайняла тридцять друге місце. Грі була присвоєна оцінка 86 % виданням GameRankings та 85 % — Metacritic[1][2]. Тим не менше, у багатьох відданих шанувальників серії гра викликала негативну реакцію через підкреслену несерйозність та відхід від сюжетної глибини, релігійних та філософських відсилань оригінальної Final Fantasy X.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Final Fantasy X-2 Reviews (англійською) . GameRankings. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 30 липня 2006.
  2. 20Fantasy% 20X-2 Final Fantasy X-2 Reviews (англійською) . Metacritic. Процитовано 31 липня 2006.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]