Forward Observations Group

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Forward Observations Group
Країна походженняСполучені Штати Америки
Ринки збутуВійська справа, одяг, медичне обладнання
Сайтhttp://www.forwardobservations.com
Файл:Forward Observations Group.png
Член Forward Observations Group гуляє руїнами міста на Донбасі, Україна.

Forward Observations Group (на прізвисько FOG) — це бренд військового спорядження[1][2], заснований колишнім піхотинцем армії США Деріком Бейлзом, який продає тактичне спорядження та фірмові аксесуари та керує «популярними каналами соціальних мереж військового стилю життя» в Instagram[3] і YouTube[4]. Група їздила в Україну, Ірак і Сирію, щоб налагодити зв'язки з місцевими бойовиками та документувати момент російського вторгнення та громадянської війни в Сирії[2].

Відношення до конфлікту в Україні та звинувачень Росії

[ред. | ред. код]

Як повідомляє Vice News[en], у травні 2021 року фотографії Бейлза та інших членів FOG на Донбасі в Україні привернули увагу ЗМІ через те, що вони позначали членів батальйону «Азов», і викликали питання про те, чи були FOG журналістами-документалістами, а не брали участь у бойових діях[1]. На одному відео члени групи були показані на задньому сидінні автомобіля, що їхали по трасі, яка вела до Донецького аеропорту, місця інтенсивних боїв між українськими урядовими силами та підтримуваними Кремлем сепаратистами. В інших публікаціях було показано, як Бейлз та інші члени групи тримають автомати та іншу зброю.

Згідно з Foreign Policy, «канали соціальних медіа, пов'язані з групою Вагнера, рекламували футболки із зображенням солдата, який махає кувалдою по голові рогатого скелета — логотип Forward Observations Group». [2] Це відсилає вбивство Євгена Нужина, який був закатований і страчений групою Вагнера за звинуваченням у державній зраді[5].

FOG також активно займається пошуком медичних товарів, спорядження та грошей для українських бійців та іноземних волонтерів[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Makuch, Ben (14 травня 2021). Ex-US Soldier Turned Influencer Criticized for Ukraine War Trip With Neo-Nazi. Vice (англ.). Процитовано 5 квітня 2024.
  2. а б в г Ling, Justin (16 квітня 2024). Moscow Turns U.S. Volunteers Into New Bogeyman in Ukraine. Foreign Policy (амер.). Процитовано 5 квітня 2024.
  3. Instagram. www.instagram.com. Процитовано 5 квітня 2024.
  4. Forward Observations - YouTube. www.youtube.com. Процитовано 5 квітня 2024.
  5. Hussain, Murtaza (2 лютого 2023). The Grisly Cult of the Wagner Group’s Sledgehammer. The Intercept (амер.). Процитовано 5 квітня 2024.