Goodyera macrophylla

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Goodyera macrophylla
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Зозулинцеві (Orchidaceae)
Триба: Cranichideae
Рід: Однобічник (Goodyera)
Вид:
G. macrophylla
Біноміальна назва
Goodyera macrophylla

Goodyera macrophylla — вид рослин з родини орхідні (Orchidaceae), ендемік Мадейри.

Опис[ред. | ред. код]

Цвітіння цього виду дуже спорадичне, надзвичайно рідке і, очевидно, може не відбуватися протягом 10–15 років. Період цвітіння: серпень — жовтень[1].

Це наземна орхідея, з вертикальним стеблом, висотою до 60–70 см, яка має розетку 6–9 базальних листків, ланцетних, довжиною до 15 см, а також численних маленьких стеблових листків, завдовжки не більше 2.5 см. Суцвіття довжиною ≈20 см, складається з ≈60 дрібних квіток. Квіти без аромату. Чашолистки бічні, довжиною 8–9 мм. Спинні Чашолистки з'єднані з пелюстками. Пелюстки білі.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік архіпелагу Мадейра (о. Мадейра)[2].

Потребує певного середовища проживання: скелі та яри, а також плоскі ділянки в вічнозелених лісах у зоні хмарного лісу. Віддає перевагу від вологих до мокрих, кислим, середньо затіненим ґрунтам[1].

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Основними загрозами для цього виду є затоптування, колапс місцевості, зсуви та вторгнення видів. Також може впливати туризм та колекція рослин[1].

Goodyera macrophylla перелічено в Додатку II Директиви про біографію та в додатку I до Конвенції про охорону європейської дикої природи та природних середовищ існування (Бернська конвенція). Усі орхідеї включені в додаток В до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС). Ареал цього виду повністю включений до Природного парку Мадейри[1].

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г Rankou, H. (2011). Goodyera macrophylla. The IUCN. Архів оригіналу за 18 вересня 2018. Процитовано 09.08.2018.  (англ.)
  2. Goodyera macrophylla. Euro+Med Plantbase. Архів оригіналу за 9 серпня 2018. Процитовано 09.08.2018.  (англ.)