Gpsd

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gpsd
АвторRemco Treffkorn
Derrick Brashear
РозробникЕрік Стівен Реймонд
Операційна системаLinux
Мова програмуванняC[1] і Python
Доступні мовианглійська
Ліцензіямодифікована ліцензія BSDd[2]
Репозиторійgit.savannah.gnu.org/git/gpsd.git
Вебсайтexample.org

gpsd — це комп'ютерна програма, яка збирає дані з приймача глобальної системи позиціонування (GPS) і надає дані через IP-мережу потенційно декільком клієнтським програмам в клієнт-серверній архітектурі. Gpsd можна запускати як демон для прозорої роботи у якості фонового завдання сервера. Мережевий інтерфейс забезпечує стандартизований формат даних для кількох одночасних клієнтських програм, таких як Kismet або програмне забезпечення супутникої навігації[en].

Gpsd зазвичай використовується в Unix-подібних операційних системах.[3][4][5] Він розповсюджується як безкоштовне програмне забезпечення за ліцензією BSD із трьох пунктів.

Структура

[ред. | ред. код]

gpsd надає сервіс TCP/IP шляхом прив'язки до порту 2947 за замовчуванням.[6] Він спілкується через цей сокет, приймаючи команди та повертаючи результати. Ці команди використовують синтаксис на основі JSON і надають відповіді JSON.[7] Кілька клієнтів можуть отримати доступ до служби одночасно.

Програма підтримує багато типів приймачів GPS із підключенням через послідовні порти, USB та Bluetooth. Починаючи з 2009 року gpsd також підтримує приймачі AIS.[8]

gpsd підтримує взаємодію з сервером мережевого протоколу часу (NTP) ntpd[en] через спільну пам'ять, щоб уможливити встановлення часу на хост-платформі з годинника GPS.

Автори

[ред. | ред. код]

gpsd був спочатку написаний Remco Treffkorn разом з Derrick Brashear, потім підтримувався Russell Nelson[en].[9] Зараз його підтримує Ерік С. Реймонд.[10][11]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]