Haustor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Haustor
логотип
Основна інформація
Жанр реггей
пост-панк
ска
Роки 1979—1990
Країна Хорватія Хорватія
Місто Загреб
Мова хорватська
Лейбл Југотон, Croatia Records
Склад Дарко Рундек і Boris Leinerd
Колишні
учасники
Дарко Рундек
Срджан Сахер
Боріс Лайнер
Озрен Штіглич
Зоран Вулетич

Haustor — югославський рок-гурт з Загреба, СР Хорватія. Незважаючи на певну розмірність у випуску нового матеріалу, гурт став одним з ключових колективів так званого Novi val-руху на Югославській музичній сцені 80-х років.

Історія[ред. | ред. код]

Основа групи складалась з гітариста Дарко Рундека (Darko Rundek) та басиста Срджан Сахера (Srđan Sacher). Вони познайомились у 1977 році.

Через більше ніж два роки, вони, разом з гітаристом Озреном Штігличем (Ozren Štiglić) та барабанщиком Борісом Лайнером (Boris Leiner) створили гурт, який називався «Haustor». Озрен та Боріс на той час були учасниками іншого загребського гурту «AZRA». Протягом 1980 до гурту долучились клавішник Зоран Вулетич (Zoran Vuletić) та духова секція. Стилю гурту було притаманне поєднання ямайських та латиноамериканських ритмів, на виході утворювався доволі екзотичний, ні на що не схожий музичний коктейль.

Дебютний однойменний альбом вийшов у 1981 році. Всі пісні були написані Рундеком та Сачером. Пісня «Moja prva ljubav» (Моя перша любов), яка була виконана у стилі реггі, стала хітом, і вона як і раніше, залишається популярною у країнах колишнього Югославії.

Після паузи, яка була викликана призивом учасників колективу до Югославської народної армії, їхній другий альбом, названий «Treći svijet» (Третій світ), був випущений в 1984 році. Незабаром після цього, Сачер залишив стан групи, відтепер Руднек став єдиним композитором та автором текстів колективу.

Гурт встиг випустити ще два альбоми, «Bolero» (1985) і «Tajni grad» (1988), до того як він припинив своє існування у 1990 році. Знову колектив зібрався у середині 90-х років — вони відіграли низку концертів і після цього остаточно розійшлись.

Посилання[ред. | ред. код]

Наприкінці 90-х, існував фан-сайт названий на честь останнього альбому команди - Tajni grad, але зараз він припинив своє існування.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Haustor - 1981
  • Treći svijet - 1984
  • Bolero - 1985
  • Tajni grad - 1988
  • Ulje je na vodi - 1995 - Концертні записи 1982 року