Hedera maderensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Плющ Мадейри
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Аралієві (Araliaceae)
Рід: Плющ (Hedera)
Вид:
Плющ Мадейри (H. maderensis)
Біноміальна назва
Hedera maderensis
Підвиди

Плющ мадерський (Hedera maderensis) — вид роду плющ (Hedera) родини аралієвих (Araliaceae), корінний для Атлантичного узбережжя, та на острові Мадейра. Ендемік острова Мадейра. Раніше розглядався як підвид даного виду — Hedera maderensis iberica, що зустрічається на заході Піренейського півострова, згодом був класифікований як окремий вид[1]. Характерний загалом для Мадейри і росте на схилах скель, ґрунті, стовбурах дерев, особливо в Лореаловому лісі, що складається з рослин роду Apollonias.

Опис[ред. | ред. код]

Це вічнозелена рослина, що росте до 20—30 метрів на відповідних поверхнях (дереві, скелі, стіні), піднімаючись за допомогою повітряних корінців, які чіпляються за основу, а також зростає як ґрунтопокривна. Являє собою багаторічний кущ або чагарник, який чіпляється своїми повітряними коренями. Стебла зеленого або зеленувато-коричневого, іноді з відтінком червоного або фіолетового кольору. Ця рослина має широке але маленьке листя зеленувато-жовтого кольору, від 2 до 8,5 дюймів. Плоди чорного кольору при дозріванні. Цвіте з квітня по грудень. З часом він був культивований в садах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ackerfield, Jennifer; Wen, Jun (2002). A morphic analysis of Hedera L. (the ivy genus, Araliaceae) and its taxonomic implications (PDF). Adansonia. Paris: Muséum national d'Histoire naturelle. с. 197—212. Архів оригіналу (pdf) за 8 серпень 2011. Процитовано 9 квітень 2012.