Hydropotopsis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hydropotopsis
Період існування: 21 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Кабаргові (Moschidae)
Рід: Hydropotopsis
Jehenne, 1991

Hydropotopsis — вимерлий рід парнопалих ссавців з родини кабаргових (Moschidae). Відомі види: Hydropotopsis lemanensis[1]. Рід відомий за скам'янілостями, що представляють ранній міоцен Іспанії та Франції.

Ця тварина, відома в основному з матеріалу черепа, мала бути дуже схожа на китайського водяного оленя (Hydropotes inermis). Як і останній, це мала бути жуйна тварина середнього розміру з довгими тонкими ногами, без рогів і оснащеними довгими верхніми іклами. Зубний ряд був брахідонтичним (тобто з молярами та премолярами з низькою коронкою), і загалом морфологія мала бути дуже подібною до морфології інших архаїчних жуйних, таких як Amphitragulus та Dremotherium. Від останнього Hydropotopsis відрізнявся наявністю двох слізних отворів, характерних для оленевих.

Класифікація

[ред. | ред. код]

Скам'янілості цієї тварини були знайдені у французькому родовищі Сен-Жеран-ле-Пюї і вперше описані в 1853 році Помелем, який відніс їх до роду Amphitragulus (A. lemanensis). Згодом Jehenne (1985) відніс ці скам'янілості до окремого роду, Hydropotopsis, на основі наявності двох слізних отворів. Класифікація цього роду досить невизначена.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Hydropotopsis. Fossilworks. Процитовано 27.12.2023. (англ.)

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Jehenne Y., 1985: Les ruminants primitifs du Paléogène et du Néogène inférieur de l’Ancien Monde: systématique, phylogénie, biostratigraphie. Unpublished Phd Thesis, Faculté des Sciences de l’Université de Poitiers, 288 p.
  • Gentry A., Rössner, G.E. & Heizmann E.P.J., 1999: Suborder Ruminantia. In: Rössner G.E. & Heissig K. (Eds.): Th e Miocene Land Mammals of Europe. Verlag Dr. Pfeil, München, 225–258.
  • D. R. Prothero. 2007. Family Moschidae. in D. R. Prothero and S. Foss (eds.), The Evolution of Artiodactyls 221–226