Ilex opaca

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ilex opaca
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Падубоцвіті (Aquifoliales)
Родина: Aquifoliaceae
Рід: Падуб (Ilex)
Вид:
I. opaca
Біноміальна назва
Ilex opaca
Aiton, 1789

Ilex opaca — вид квіткових рослин з родини падубових.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це вічнозелений кущ чи невелике дерево, яке зазвичай досягає 4–9 метрів у висоту, хоча в минулому є записи про дерева, які досягали 30 метрів[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал: США від Міссурі до Нью-Йорка та Массачусетсу, на південь до Техасу та Флориди[2]. Росте на різних типах ґрунтів, але зазвичай зустрічається на глибоких вологих низинах; населяє вологі ліси, живоплоти та поля[1].

Використання[ред. | ред. код]

Їстівне. Обсмажене листя використовують як замінник чаю. Вони не містять кофеїну. Цей напій був дуже популярним замінником чаю під час громадянської війни в США. Медичне. Ягоди мають проносну, блювотну і сечогінну дію. Використовуються при лікуванні дитячої діареї, кольок і нетравлення. Чай із листя використовувався для лікування кору, застуди тощо. Листя також використовувалися зовнішньо для лікування запалених очей, болю та свербіння шкіри. Колись чай з кори використовували для лікування малярії та епілепсії. Його також використовували для промивання хворих очей і свербіння шкіри. Агролісове. Ряд сортів цього виду використовують для живої огорожі. Досить вітростійкий, цей вид також використовується в полезахисних насадженнях. Інше. Деревина - легка, міцна, неміцна, дрібнозерниста, високоударна, легко обробляється. Разюче біла деревина, її цінують за використання у шпоні та інкрустації. Деревина занадто мала для комерційного використання, але його цінують для використання у виготовленні шаф і внутрішньому оздобленні будинків. ЇЇ також використовують для виготовлення невеликих предметів, таких як ручки для інструментів[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ilex opaca. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 02.11.2022. (англ.)
  2. Ilex opaca. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 02.11.2022. (англ.)