Iron Maiden (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Iron Maiden
Студійний альбом
Виконавець Iron Maiden
Дата випуску Велика Британія14 квітня 1980
США літо 1980
Записаний січень 1980 у Kingsway Studios, Лондон
Жанр важкий метал
Тривалість 40:39 (США)
Мова англійська
Лейбл EMI
Продюсер Вілл Малоне
Професійні огляди
Хронологія Iron Maiden
Попередній
←
The Soundhouse Tapes
1979
Killers
1981
Наступний
→

Iron Maiden — дебютний альбом хеві-метал гурту Iron Maiden, котрий досягнув четвертої сходинки в чарті UK Albums. Альбом випустила компанія EMI у Великій Британії. А кількома місяцями пізніше у США спочатку лейблом Harvest/Capitol Records і згодом Sanctuary Records/Columbia Records і включав пісню «Sanctuary», яка у Великій Британії була випущена тільки як синґл. У 1998, так само як і всі інші альбоми перед The X Factor, альбом був повторно випущений, і «Sanctuary» було додано до всіх версій.

Історія[ред. | ред. код]

Це єдиний альбом, продукований Віллом Малоне, котрий відчував брак інтересу до проекту і дозволив групі продукувати більшість альбому безпосередньо. Група (особливо Стів Гарріс) критикувала якість виробництва, але багатьом фанатам сподобався цей сирий, майже «панковий» стиль альбома. Iron Maiden є також єдиним студійним альбомом для гітариста Денніса Стреттона, який покинув гурт після того, як альбом був випущений. Його замінив Адріан Сміт. Перевидання 1998-го року доповненне піснею «Sanctuary» і має іншу обкладинку. Малюнок на ній такий самий, але заново намальований.

Турне для підтримки альбому Iron Maiden — Metal For Muthas Tour and Europe 80.

Зі всіх пісень на цьому альбомі «Phantom of the Opera», «Running Free», «Sanctuary» і «Iron Maiden» ще залишаються у списках наборів майже на всіх концертах групи, а остання використовується, щоб ввести гігантське представлення талісмана групи Едді з задньої частини сцени.

Track listing[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Steve Harris, except where noted. 

Original UK release
#НазваАвторТривалість
1.«Prowler» 3:55
2.«Remember Tomorrow»Paul Di'Anno, Harris5:27
3.«Running Free»Di'Anno, Harris3:17
4.«Phantom of the Opera» 7:20
5.«Transylvania» (instrumental) 4:05
6.«Strange World» 5:45
7.«Charlotte the Harlot»Дейв Меррей4:12
8.«Iron Maiden» 3:35
  • У американському випуску, кінець пісні «Transylvania» і вступ пісні «Strange World» були поміщені у пісні «Transylvania», у британській версії кінець «Transylvania» і вступ до «Strange World» знаходяться на початку «Strange World».

Огляд[ред. | ред. код]

Обкладинка перевидання

Prowler — енергійна пісня із гітарним соло, що запам'ятовується. Вперше цей трек вийшов ще на дебютному EP гурту, котрий був записаний за рахунок учасників Iron Maiden і вийшов тиражем 5000 екземплярів. Зараз цей вініл є раритетним. Текст пісні досить примітивний; в ній розповідається про волоцюгу, який любить підглядати за жінками.

Remember Tomorrow — схвильований, порівняно повільний трек. Текст пісні належить Полу Ді Анно. Є версія, що дід автора служив у Королівських військово-повітряних силах під час Другої світової війни, та пісня присвячена саме йому.

Running Free — один із найвідоміших «бойовиків» Iron Maiden, проте відношення фанів і критиків до нього може відрізнятися. В перших записаних версіях на пісні було соло Мюррея, не записане в остаточному варіанті. Безсумнівно одне — це один із найкращих концертних треків гурту. В пісні йдеться про американського підлітка, який втік з дому і тішиться свободою.

Phantom of the Opera — епічна довга композиція, заснована на книзі «Привид Опери» (1910, Gaston Leroux). На думку Стіва Гарріса, це саме та пісня, в якій йому вдалося все, та саме в цьому напрямку належало рушити гурту. Починаючи з цієї пісні, можна говорити про новий стиль у тяжкій музиці.

Transylvania — найвідоміша інструментальна композиція гурту. Явно, що композиція навіяна творами Брема Стокера про графа Дракулу. Спочатку вважалося, що пісня буде з текстом, однак надалі гурт визнав, що трек сам по собі добрий.

Strange World — повільна, сумна комозиція, деякі вважають її продовженням попереднього трека, тим більш, що паузи між ними нема. Однак, гурт дотримується іншої позиції. В пісні, загалом співається про смисл життя, толерантності, перебуванні у світі фантазій тощо — саме це хотів вкласти в пісню автор.

Charlotte the Harlot — запальна пісня про повію, що відкриває цілу серію пісень, які вийдуть у гурту в подальшому, написаних на одну (або близьку) тему. Існує версія (за словами Пола Ді Анно), що пісня присвячена реальній 45-річній повії, зірці одного з домів розпусти.

Iron Maiden — енергійна пісня, закриває альбом. Із рівним успіхом вона може бути присвячена як середньовічному знаряддю тортур, так і тогочасному прем'єр-міністру Великої Британії Маргарет Тетчер. Останнє, за зрозумілими причинами, ніколи офіційно не підтверджувалося.

Починаючи з цього альбома із гуртом співпрацює художник Дерек Ріґґс, утіливший на обкладинці маскота гурту: веселого монстра Едді, котрий у подальшому буде на кожному альбомі. Вельми цікаво спостерігати за його трансформаціями з року в рік.

Склад[ред. | ред. код]

Чарти[ред. | ред. код]

Альбом
Chart (1980) Peak
position
Swedish Albums Chart 27[1]
UK Albums Chart 4[2]
Chart (1985) Peak
position
UK Albums Chart 71[3]
Сингли
Пісня Чарт (1980) Позиція Альбом
"Running Free" UK Singles Chart 34[4] Iron Maiden
"Sanctuary" 29[5]
Пісня Чарт (1990) Позиція Альбом
"Running Free / Sanctuary" UK Albums Chart[note 1] 10[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iron Maiden- Swedish Album Chart. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2011.
  2. UK Albums Archive- 26 April 1980. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2011.
  3. Iron Maiden- Artist Chart History, Official Charts Company. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 13 листопада 2011.
  4. UK Singles Archive- 8 March 1980. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2011.
  5. UK Singles Archive- 14 June 1980. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2011.
  6. UK Albums Archive- 24 February 1990. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2011.

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Повторний реліз синглу "Running Free / Sanctuary" у форматі подвійного 12"-синглу перевищив ліміт тривалості для британського чарту синглів

Посилання[ред. | ред. код]