Kalligrammatidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kalligrammatidae
Час існування: Середня юра — середня крейда
161-99 млн років тому
Sophogramma lii
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Сітчастокрилі (Neuroptera)
Підряд: Myrmeleontiformia
Надродина: Nemopteroidea
Родина: Kalligrammatidae
Handlirsch, 1906
Підродини
Посилання
Вікісховище: Kalligrammatidae
Віківиди: Kalligrammatidae
EOL: 4131050
Fossilworks: 258268

Kalligrammatidae — вимерла родина сітчастокрилих комах, що існувала у середній юрі — середній крейді (161-99 млн років тому).

Фосилії

[ред. | ред. код]

Вперше калліграмматид знайшли на початку XX століття в юрських відкладеннях Німеччини, потім — на території Казахстану, а у 1990-2000-х роках стали у великій кількості знаходити в Китаї. Крім того, відомо по одній знахідці у Монголії, Великій Британії та Бразилії і дві знахідки у Росії. Всі попередні знахідки калліграмматид (17 родів і майже 50 видів) представляли собою плоскі відбитки на кам'яній породі. Лише у 2018 році у руки вчених потрапило 25 шматків бірманського бурштину з калліграмматидами, на основі яких описали нових 7 видів і 5 родів. Усі бірманські знахідки об'єднані у підродину Cretanallachiinae та є наймолодшими представниками калліграммід.[1]

За зовнішнім виглядом та особливостями біології калліграмматиди схожі на сучасних денних метеликів, хоча не мають з ними родинних зв'язків. У Kalligrammatidae були крила, які схожі на крила метеликів. У деяких видів на крилах були навіть візерунки, що нагадують очі хребетних. Ці візерунки призначені для відлякування хижаків. Розмах крил деяких видів сягав 15-20 см, а у Makarkinia kerneri з Бразилії цей показник сягав 33 см. Більшість видів також мали чітко розвинені лусочки на крилах, подібні з такими у сучасних лускокрилих. Виділяють два типи лусочок: з широкою основою, які звужуються до кінчика, і вужчі, лопатоподібної форми.

Kalligrammatidae мали довгий хоботок, яким вони споживали рослинні соки, як це роблять сучасні метелики. Правда хоботок метеликів має вигляд трубочки, що складена з двох стулок, а хоботок калліграмматид складається з чотирьох частин. Хоботок сягав від 1 до 18 мм завдовжки, залежно від виду.

Класифікація

[ред. | ред. код]

Філогенія

[ред. | ред. код]
Kalligrammatidae
Sophogrammatinae

Sophogramma

Protokalligramma

Meioneurinae

Meioneurites

Oregrammatinae

Abrigramma

Oregramma

Ithigramma

Kalligramminae

Kalligramma

Limnogramma

Sinokalligramma

Kalligrammina

Angarogramma

Kallihemerobiinae

Stelligramma

Kalligrammula

Huiyingogramma

Lithogramma

Affinigramma

Apochrysogramma

Kallihemerobius


Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Двійники метеликів з бірманського бурштину відрізняються від калліграмматід, відомих з кам'яних відбитків. Архів оригіналу за 13 січня 2019. Процитовано 13 січня 2019.