Karlovačko

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Karlovačko
Броварня Хорватія Карловацька броварня, Heineken International
Тип пільзнер
Перша варка 1854
Вміст спирту, %об. 5,0—5,4 %
Густина 12 %
Варіанти тари кеги, пляшки, банки;
Рейтинги
RateBeer.com.............. 2.3/5 зірок [1]
BeerAdvocate.com...... C+ (достойне)[2]

Karlovačko (Карловачко, букв. Карловацьке) — світлий лагер, пільзнер, що виробляється у Хорватії Карловацькою броварнею (місто Карловац). Основний сорт броварні та один з найпопулярніших сортів хорватського пива загалом. Наразі торговельна марка і підприємство-виробник належать до активів міжнародної пивоварної корпорації Heineken International.

Історія[ред. | ред. код]

Пиво Karlovačko веде свою історію від 1854 року, в якому барон Нікола Враничани збудував броварню у Карловацькому передмісті Дубовац. Того ж року підприємство отримало свого першого орендаря і почало виробництво пива. Протягом наступних десятиліть броварня декілька разів змінювала орендарів, після смерті останнього з яких у 1880-х броварне виробництво припинилося і власники будівлі, рід Враничани, розташували в ній гончарне виробництво.

Виробництво пива у Карловаці було відновлене 1896 року броварем із Сараєва, Ашенбреннером, який придбав будівлю броварні. Вже на початку 1900-х підприємство було перетворене на акціонерне товариство, власниками якого стала ціла група місцевих мешканців. 1929 року контрольний пакет акцій підприємства був придбаний Загребською броварнею і воно отримало статус регіонального філіалу останньої.

Після другої світової війни і утворення СФРЮ Карловацьку броварню було націоналізовано. Протягом 1958—1960 років на підприємстві було проведено масштабну реконструкцію і розширення виробництва, обсяги якого було доведено до 500 тисяч декалітрів пива на рік. Після розпаду соціалістичної Югославії 1992 року підприємство було приватизоване працівниками, а ще за два роки, у 1994 році, його новим власником стала чилійська компанія Lukšić Group, яка належала емігранту з Хорватії Андроніко Лукшичу.

1 квітня 2003 року контрольний пакет акцій Карловацької броварні придбала міжнародна пивоварна корпорація Heineken International. Нові власники започаткували на підприємстві ліцензійне виробництво пива низки західноєвропейських торговельних марок, а також активізували експорт пива головної торговельної марки броварні. Наразі Karlovačko є найбільш експортованим хорватським пивом, яке продається на ринках низки європейських країн, а також у США та Австралії.[3]

Різновиди[ред. | ред. код]

Крім основного сорту Karlovačko Svijetlo Pivo, пільзнера з вмістом алкоголю 5,0—5,4 % та густиною 12 %, під торговельною маркою Karlovačko виробляються:

  • Karlovačko Radler — радлер, світле пиво з додаванням соку лимону, яке має понижений вміст алкоголю на рівні 2,0 %.
  • Karlovačko Rally — безалкогольне світле пиво (вміст алкоголю до 0,5 %).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рейтинг Karlovačko. RateBeer.com. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 14 червня 2011. (англ.)
  2. Рейтинг Karlovačko. BeerAdvocate.com. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 14 червня 2011. (англ.)
  3. Експорт Karlovačko [Архівовано 13 лютого 2013 у Wayback Machine.], офіційний сайт броварні. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Tierney-Jones, Adrian, ред. (2010). 1001 Beers You Must Try Before You Die ((англ.)) . Octopus Books. с. стор. 403. ISBN 9781844036820. {{cite book}}: Недійсний |nopp=960 (довідка)