Mastomys natalensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mastomys natalensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Mastomys
Вид:
M. natalensis
Біноміальна назва
Mastomys natalensis
Smith, 1834
Синоніми

Mastomys hildebrandtii (Peters, 1878)
Myomys fumatus (Peters, 1878)

Mastomys natalensisвид гризунів родини Мишові (Muridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається в Африці на південь від Сахари. У різних регіонах можна виділити шість різних генетичних груп: одна в Західній Африці, одна в Центральній Африці, одна в Південній Африці і три в Східній Африці[1].

Його природними середовищами існування є субтропічні або тропічні сухі ліси, субтропічні або тропічні вологі рівнинні ліси, сухі савани, вологі савани, субтропічні або тропічні сухі чагарники, субтропічні або тропічні вологі чагарники, орні землі, пасовища, сільські сади, міські території, зрошувані землі та сезонно підтоплювані сільськогосподарські угіддя. Ці гризуни тісно спілкуються з людьми і зазвичай зустрічаються в африканських селах і навколо них.

Взаємодії з людьми[ред. | ред. код]

Цей вид використовувався як лабораторна тварина з 1939 року. Він має велике значення для дослідників, які зосереджувалися на раку шлунка та спонтанних пухлинах. Це також найважливіший резервуар вірусу лихоманки Ласса[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Colangelo, Paolo (2013). A mitochondrial phylogeographic scenario for the most widespread African rodent, Mastomys natalensis. Biological Journal of the Linnean Society. 108 (4): 901–916. doi:10.1111/bij.12013.
  2. Clive Roots; Domestication - page: 115

Посилання[ред. | ред. код]