Mayonaka no Door (Stay With Me)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mayonaka no Door (Stay With Me)
Сингл Мацубара Мікі
з альбому Pocket Park
Випущений 5 листопада 1979[1]
Жанр Сіті-поп[2]
Мова японська і англійська
Автор пісні Міура Йошіко
Композитор Хаяші Тецуджі
Тривалість 5:13
Лейбл Pony Canyon
Продюсер Кікучі Акіхіде
Хронологія синглів Мацубара Мікі
Попередній
←
«Ai wa Energy»
(1979)
Наступний
→
Лірик-відео
«Mayonaka no Door〜stay with me» by Miki Matsubara на YouTube
Музичне відео
«Mayonaka no Door (Stay With Me)» на YouTube

«Mayonaka no Door (Stay with Me)» (яп. 真夜中のドア〜Stay with Me, Mayonaka no Doa~Stay with Me, досл. Опівнічні двері~Лишися зі мною) — дебютний сингл японської співачки Мацубари Мікі, що вийшов 5 листопада 1979 року. Пісня знов стала популярною у 2020 році, через 41 рік після її виходу.

Створення та випуск[ред. | ред. код]

Мацубара записала пісню «Mayonaka no Door», коли їй було 19 років; за два роки до створення пісня, вона переїхала з Осаки до Токіо та стала виконувати пісні в клубах міста. Хаяші Тецуджі, комозитор пісні, створив пісню у тодішньому стилі «нової музики», у жанрі, що надихався західною музикою, та що згодом став відомим як сіті-поп[3]. Використання піснею фрази англійською мовою, «Stay With Me», на думку Billboard, викликало «інтерес слухачів не з Японії» та водночас було даниною поваги впливам із Заходу[2].

В інтерв'ю з The Japan Times, Хаяші похвалив голос юної співачки: «Я не очікував, що в неї буде настільки дорослий голос, значно доросліший за її вік, але він був джазовим… навіть, сексуальним»[3]. У пісні співається про жінку, котра хоче, аби її коханий лишився із нею, на тлі спогадів про нього після попередньої ночі[4].

Пісня обернулась комерційним успіхом: вона зайняла 28 місце у чартах Oricon Singles Chart, та зробила як Мацубару, так і Хаяші значно популярнішими[5]. Мацубара після цього випускала чимало пісень, але поширеною є думка, що «Mayonaka no Door» — її найкраща робота[3][5].

Нова популярність[ред. | ред. код]

Наприкінці 2020 року, «Mayonaka no Door» різко стала популярною по всьому світу. Billboard стверджує, що ця хвиля популярності виникла завдяки індонезійській співачці Rainych, що регулярно виконує переспіви японських пісень. У жовтні, Rainych завантажила свій переспів «Mayonaka no Door» на свій канал YouTube, внаслідок чого пісня стала популярною спочатку в Індонезії, а потім і в усьому світі.

Пісня з'явилась у чартах найпопулярніших пісень музичних стрімінгових сервісів, зокрема у Spotify та Apple Music[2]. Приблизно в той же час пісня стала інтернет-трендом у платформі для поширення відео TikTok, де користувачі японського походження вмикали пісню своїм матерям та фільмували їхню реакцію[3][6].

4 лютого 2022 року, Хаяші Тецуджі, композитор пісні в інтерв'ю NHK сказав, що, на його думку, пісня стала знов популярною, бо люди звикли до музичних стрімінгових сервісів. Також він додав, що «ця пісня була дебютною для Мацубари Мікі, але я тоді відчув, що, як співачка, вона вже її виконала ідеально. Таке трапляється доволі нечасто»[7].

Чарти[ред. | ред. код]

Чарти Найвище місце
Японія (Oricon Singles Chart)[5] 28

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Matsubara Miki (7-inch single Vinyl) "Mayonaka no Door / Stay With Me" Release in March 31st 2021. Pony Canyon Shop. Процитовано 19 липня 2021.
  2. а б в Matsunaga, Ryohei (21 грудня 2020). Global Popularity of 1979 City Pop Track 'Mayonaka no Door - Stay With Me' Explained. Billboard. Процитовано 19 липня 2021.
  3. а б в г St. Michel, Patrick (11 березня 2021). How TikTok resurrected a Japanese pop star's defining hit. The Japan Times. Процитовано 19 липня 2021.
  4. Zhang, Cat (24 лютого 2021). The Endless Life Cycle of Japanese City Pop. Pitchfork. Процитовано 26 січня 2022.
  5. а б в Chan, Justin (8 січня 2021). A Japanese song has unpredictably become a massive hit among TikTokers — and their parents. In The Know. Yahoo News. Процитовано 19 липня 2021.
  6. Zhang, Cat (24 лютого 2021). The Endless Life Cycle of Japanese City Pop. Pitchfork. Процитовано 19 липня 2021.
  7. 世界が再評価、作曲家・林哲司の音楽 [The world re-evaluates the music of composer Tetsuji Hayashi]. NHK (яп.). 4 лютого 2022. Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 6 березня 2024.