Меркуріцератопс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mercuriceratops)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меркуріцератопс
Час існування: пізня крейда
(77 млн років тому)

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Інфраряд: Цератопси (Ceratopsia)
Родина: Цератопсиди (Ceratopsidae)
Підродина: Хасмозаврові (Chasmosaurinae)
Рід: Меркуріцератопс (Mercuriceratops)
Ryan et al., 2014
Вид: Mercuriceratops gemini
Ryan et al., 2014
Посилання
Вікісховище: Mercuriceratops
EOL: 42418332
Fossilworks: 295748

Меркуріцератопс (Mercuriceratops) — рід птахотазових динозаврів родини цератопсид (Ceratopsidae). Включає лише один вид Mercuriceratops gemini, відомий за своїми неповними викопними рештками. Знайдений у Канаді, описаний у 2014 році. Є найдавнішим представником хазмозаврин в Канаді.[1]

Етимологія[ред. | ред. код]

Назвали ящера на честь Меркурія — виступи на його черепі схожі на традиційні зображення крилець на шоломі цього римського бога. Типове видове ім'я gemini, тобто близнюки, теж має свою історію. Справа в тому, що науці відомо два дуже схожих один на одного примірника черепів меркуріцератопса. Один з них був знайдений в північно-західній частині американського штату Монтана у геологічному формуванні Річка Джудіт, а інший — буквально через кордон, в канадській провінції Альберта у формуванні Парк динозаврів. Американський череп музей Онтаріо купив у приватного колекціонера, а канадський відкопала і потім дослідила Сьюзен Оуен-Каген, що працює в університеті Альберти.

Опис[ред. | ред. код]

Головною відмітною ознакою меркуріцератопса був величезний шийний комір, розділений на дві бічні лопаті. Меркуріцератопс мав дзьоб, як у папуги і, ймовірно, 2 довгих роги на лобі, трохи вище очей. У довжину меркуріцератопс досягав 5 метрів, а вага перевищувала 2 т. Відомий тільки двома зразками черепа. Харчувалися ці динозаври рослинами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ryan, M. J.; Evans, D. C.; Currie, P. J.; Loewen, M. A. (2014). A new chasmosaurine from northern Laramidia expands frill disparity in ceratopsid dinosaurs. Naturwissenschaften. doi:10.1007/s00114-014-1183-1.