Meriones unguiculatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meriones unguiculatus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Murinae
Рід: Meriones
Meriones unguiculatus
(Milne-Edwards, 1867)
Посилання
Вікісховище: Meriones unguiculatus
Віківиди: Meriones unguiculatus
EOL: 1179766
ITIS: 632988
МСОП: 13171
NCBI: 10047
Fossilworks: 232971

Meriones unguiculatus (Меріонес монгольський) — вид родини мишеві (Muridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Китай, Монголія, Російська Федерація. Мешкає у степовому, напівпустельному і пустельному середовищі проживання, часто зустрічаються в районах з глиноземистими ґрунтами, або на оброблених полях, на залізничних насипах та інших луках. Не знайдений у гірській місцевості.

Звички[ред. | ред. код]

Активний як вдень, так і вночі, хоча в першу чергу денний протягом зими. Не має глибокого сну або сплячки. Колоніальний: сім'ї живуть разом і взаємно захищають свою систему нір, і всі члени сприяють збору продовольчих запасів (які можуть важити до 20 кг). Структури нір не складні. Нори можуть продовжуватись на 5-6 м в довжину і мають гніздові камери розташовані на 45 см в глибину (літо) або 150 см в глибину (зима). Дієта складається з насіння і зелені, але вони також споживають плоди пустельних рослин. Якщо умови живлення значно погіршуються, може мігрувати до 50 км.

Відтворення[ред. | ред. код]

Час відтворення відрізняється по діапазону поширення, в північній частині (Росія) він коротший (з березня по серпень), в той час як у південній частині (Китай) триває з лютого по вересень; приплід 2-11 (в середньому близько шести).

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Переслідується як шкідник, також виду загрожують лісові пожежі і, можливо, деградація середовища проживання шляхом випасу худоби за рахунок збільшення поголів'я худоби. Вони не вважаються серйозними загрозами для виду в даний час. Зустрічається в багатьох охоронних районах.

Посилання[ред. | ред. код]