Nematostella vectensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nematostella vectensis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Кишковопорожнинні (Coelenterata)
Тип: Кнідарії (Cnidaria)
Клас: Коралові поліпи (Anthozoa)
Ряд: Актинії (Actiniaria)
Родина: Edwardsiidae
Рід: Nematostella
Вид: N. vectensis
Nematostella vectensis
Stephenson, 1935[1]
Посилання
Вікісховище: Nematostella vectensis
EOL: 704294
ITIS: 52498
МСОП: 14500
NCBI: 45351

Nematostella vectensis — вид актиній родини Edwardsiidae. Модельний організм у молекулярній біології; використовується для вивчення еволюції кнідарій.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на півночі Атлантичного океану біля берегів Великої Британії, США та Канади та біля тихоокеанського узбережжя США.

Розмноження[ред. | ред. код]

Nematostella vectensis роздільностатеві. При певному режимі утримання статеве розмноження триває протягом всього року. Самиці з періодичністю раз на вісім днів відкладають через рот яйцеві шнури (що нетипово для актиній), в які укладені від 5 до 2000 яйцеклітин. У цих же шнурах містяться сотні або тисячі нематосом — округлих війкових тілець, що містять кнідоцити. Самці виділяють рухливі сперматозоїди.

Після запліднення утворюється бластула. Через 12-14 годин (при 20 ° C) відбувається гаструляція шляхом інвагінації, а через 36-48 годин з яйця виходить куляста планула. Потім її тіло подовжується. Через 5 днів навколо ротового отвору з'являються зачатки чотирьох щупалець, а в кишковій порожнині — перші мезентерії. На 7-й день, при довжині тіла 250—500 мкм, личинки осідають на дно і зазнають метаморфозу. Через 2-3 тижні формується вісім щупалець і вісім макрокнем. Статевої зрілості більшість особин досягає через 2,5-3 місяці. У природі довжина тіла Nematostella vectensis не перевищує 6 см, зазвичай складаючи близько 2 см; в лабораторії актинії виростали до 12 см.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fautin, Daphne (2013). Nematostella vectensis Stephenson, 1935. World Register of Marine Species. Процитовано 18 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]