Nidulariaceae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нідуларіацієві
Crucibulum laeve
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Нідуларіацієві (Nidulariaceae)
Dumort. (1822)
Посилання
Вікісховище: Nidulariaceae
EOL: 5975
NCBI: 68773
MB: 81878
IF: 81878

Нідуларіацієві, «пташине гніздо» (Nidulariaceae) — родина грибів з порядку Агарикальні (Agaricales).

Будова[ред. | ред. код]

Пташине гніздо

Плодове тіло грибів Nidulariaceae у формі чаші нагадують пташине гніздо наповенене яйцями. Так звані «яйця»  — це покриті захистним шаром базидіоспори, що отримали назву перідіоли (з греки «маленька шкіряна сумка»). Зазвичай гриби ростуть мінігрупами, у яких тіла зростаються між собою. У молодих грибів чаша покрита мембраною.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Nidulariaceae розповсюджують за допомогою дощів. Чаша гриба виростає таким чином, що при потраплянні краплі дощу під правильним кутом у чашу, перідіолі виштовхуються з чаші на відстань до 1 метра. Існують дослідження, що одна краплина може рознести спори на відстань до 2,4 метра.[1] Деякі перідіолі мають відросток у вигляді нитки. У польоті нитка чіпляється за гілку і перідіоль намотується на неї, де базидіоспори проростають. Також можливе поширення з послідом травоїдних тварин, що споживають плодові тіла грибів.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Ростуть у відмерлій органіці. Часто зустрічаються на мертвих деревах та землі наповненій відмершими частинами коріння чи кори. Поширені у різних регіонах планети.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше описані фламандським ботаніком Карлом Клузіусом у 1601 році в роботі «Rariorum plantarum historia», яка отримала пізніше назву «Кодексу Клузіуса» («Codex Clusianus»). Тривалий час науковці дискутують про розповсюдження Nidulariaceae. Французький ботанік Жан-Жак Поле у роботі «Traité des champignons» (1790) помилково стверджував, що перідіоли вистрілюють за допомогою прихованих у грибі механізмів.

Згідно з дослідженнями молекулярної філогенетики 2006 року Nidulariaceae виявляють спорідненість з кладом Cystodermateae (представленого видом Cystoderma amianthinum) і належать до порядку Агарикальні (Agaricales).[2]

Класифікація[ред. | ред. код]

До родини належать 5 родів: Crucibulum, Cyathus, Mycocalia, Nidula та Nidularia.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brodie HJ. The Bird's Nest Fungi. University of Toronto Press: Toronto; 1975.
  2. Zhao, R.-L.; Desjardin, D.E.; Soytong, K.; Hyde, K.D. (1 грудня 2008). A new species of bird’s nest fungi: characterisation of Cyathus subglobisporus sp. nov. based on morphological and molecular data. Persoonia : Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi. Т. 21. с. 71—76. doi:10.3767/003158508X370578. ISSN 0031-5850. PMC 2846124. PMID 20396578. Архів оригіналу за 25 травня 2021. Процитовано 27 грудня 2015.