OASIS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
OASIS
Абревіатура OASIS(англ.)[1]
Тип 501(c)(6) organizationd[2]
організація зі стандартизаціїd
Засновано 1993[1]
Інтерес SGML[1]
Країна  США[3]
Штаб-квартира Берлінгтон
Членство W3C[4]
Open Source Initiative (2020)[5][6]
Вебсайт: oasis-open.org

CMNS: OASIS у Вікісховищі

OASIS (англ. Organization for the Advancement of Structured Information Standards) — це глобальний некомерційний консорціум, який займається розробкою, конвергенцією й ухваленням відкритих стандартів у рамках міжнародної інформаційної спільноти[7]. Цей консорціум є лідером за кількістю випущених стандартів, що належать до вебслужб. Окрім цього, він займається стандартизацією в області безпеки, електронної комерції; також зачіпається суспільний сектор і ринки вузькоспеціальної продукції. В OASIS входить понад 5000 учасників, що представляють понад 600 різних організацій зі 100 країн світу.

Спонсорується провідними корпораціями IT індустрії, як-от IBM, Novell, Oracle, Microsoft, Sun[8][9].

У квітні 2013 року консорціум OASIS був акредитований Американським інститутом національних стандартів (ANSI)[10]. Отримання акредитації ANSI дозволить OASIS передавати свої стандарти в ANSI для затвердження їх як американських національних стандартів, а також безпосередньо представляти свої стандарти для прийняття організаціями ISO (Міжнародна організація зі стандартизації) і IEC (Міжнародна організація зі стандартизації), без проходження попередніх формальних процедур і затвердження в додаткових інстанціях.

Історія[ред. | ред. код]

OASIS було засновано під назвою SGML Open у 1993 році. Консорціум почав свою діяльність як торгова асоціація постачальників інструментів Стандартної узагальненої мови розмітки (SGML) з метою спільного сприяння прийняттю SGML, переважно через освітні заходи, хоча проводилася також деяка технічна діяльність, зокрема оновлення специфікації CALS Table Model і специфікацій для обміну фрагментами та управління об'єктами[7].

У 1998 році, з переходом галузі на формат XML, SGML Open змістив акцент з SGML на XML і змінив назву на OASIS Open, щоб сприяти розвитку формату XML і розширити обсяг технічної роботи та охоплення стандартів. Фокус діяльності консорціуму також змістився з просування (адже формат XML активно розвивався і сам по собі) на розробку технічних специфікацій.

У липні 2000 року було затверджено новий процес роботи технічного комітету. З прийняттям цього процесу було впорядковано порядок створення, функціонування та просування роботи технічних комітетів. На момент ухвалення цього процесу існувало п'ять технічних комітетів; до 2004 року їх стало майже 70.

У 1999 році до OASIS звернувся UN/CEFACT, комітет Організації Об'єднаних Націй, який займається стандартами для бізнесу, з пропозицією спільно розробити новий набір специфікацій для електронного бізнесу. Спільна ініціатива під назвою ebXML, перша зустріч якої відбулася в листопаді 1999 року, була розрахована на трирічний період. На заключному засіданні у Відні, яке відбулося відповідно до початкового статуту, UN/CEFACT і OASIS домовилися розподілити решту роботи між двома організаціями та координувати її завершення через координаційний комітет. У 2004 році OASIS представив свої завершені специфікації ebXML на розгляд TC154 Міжнародної організації зі стандартизації (ISO), де вони були затверджені як ISO 15000[11].

Штаб-квартира консорціуму розташована в Берлінгтоні, штат Массачусетс, в одному приміщенні з іншими компаніями. 4 вересня 2014 року консорціум змінив адресу з 25 Corporate Drive Suite 103 на 35 Corporate Dr Suite 150, залишившись у тому ж місті[12].

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Стандарти, які розвиваються технічними комітетами OASIS[ред. | ред. код]

  • CAP — Common Alerting Protocol, XML-формат даних для обміну публічними повідомленнями про попередження і надзвичайні ситуації між аварійними технологіями.
  • CIQ — Customer Information Quality, XML-специфікація для визначення, представлення, інтерпретації та управління частковою інформацією (наприклад ім'я, адреса тощо).
  • DocBook (DocBook) мова розмітки для технічної документації. Спочатку вона призначалася для автоматизації створення технічних документів під апаратне і програмне забезпечення комп'ютерів, але вона може бути використана для будь-якого іншого роду документації.
  • DITA (Darwin Information Typing Architecture) модульна і розширювана, основана на XML мова для інформації на теми, такої як онлайнова допомога, документація, або навчання.
  • MQTT (англ. Message Queue Telemetry Transport) — спрощений мережевий протокол, що працює на TCP/IP.
  • OpenDocument (OASIS Open Document Format for Office Applications) відкритий формат файлів документів для збереження офісних документів, таких як електронні таблиці, листи, графіки, і презентації.
  • SAML — Security Assertion Markup Language, стандартний фреймворк на форматі XML, для безпечного обміну інформації автентифікації та авторизації.
  • SDD — Solution Deployment Descriptor, стандартна схема, основана на форматі XML, що визначає стандартний спосіб характеристик установки термінових застосунків, яких вимагає циклічне керування на багатоплатформових середовищах.
  • SPML — Service Provisioning Markup Language, стандартний XML-протокол для інтеграції та інтерпретації запити служб забезпечення.
  • UBL — Universal Business Language, національний проєкт з метою визначення безоплатної бібліотеки стандартних електронних XML-документів для бізнесу. Усі рахунки до данського уряду від лютого 2005 року мають бути в електронному форматі UBL.
  • WSDM — Web Services Distributed Management, Вебслужби розподіленого бізнесу.
  • XACML — eXtensible Access Control Markup Language, стандартний XML-протокол для управління доступом.
  • XRI — eXtensible Resource Identifier, URI-сумісний протокол схеми й дозволу для абстрактних ідентифікаторів, які використовуються для указання і розподілу ресурсів між доменами і застосунками.
  • XDI — XRI Data Interchange, стандарт для сумісної роботи, зв'язку, і синхронізації даних (dataweb) між багатьма доменами й застосунками з використанням XML-документів, eXtensible Resource Identifiers (XRI), і нових методів управління розподіленими даними, що зветься link contract.
  • XLIFF — XML Localization Interchange File Format, розширюваний платформонезалежний стандарт обміну даними локалізації та супутньою інформацією, визначений як словник XML.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://www.oasis-open.org/org/
  2. Nonprofit Explorer: Research Tax-Exempt Organizations
  3. https://www.oasis-open.org/org/offices/
  4. https://www.w3.org/Consortium/Member/List
  5. https://opensource.org/node/1076
  6. https://web.archive.org/web/20230706095745/https://opensource.org/affiliates/
  7. а б About Us. OASIS Open (амер.). Процитовано 4 квітня 2023.
  8. OASIS Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) Technical Committee | Membership. www.oasis-open.org. Процитовано 4 квітня 2023.
  9. Linux.com :: Larry Rosen et al. vs. OASIS on licensing. web.archive.org. 4 березня 2016. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 4 квітня 2023.
  10. OASIS completes ANSI Accreditation to develop Standards designated ANS. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2013.
  11. 14:00-17:00. ISO 15000-2:2021. ISO (рос.). Процитовано 4 квітня 2023.
  12. OASIS Headquarters Moving. lists.oasis-open.org. Процитовано 4 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]