Ochotona roylii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ochotona roylii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Зайцеподібні (Lagomorpha)
Родина: Пискухові (Ochotonidae)
Рід: Пискуха (Ochotona)
Вид:
O. roylii
Біноміальна назва
Ochotona roylii
(Ogilby, 1839)

Ochotona royliiвид зайцеподібних гризунів з родини пискухових (Ochotonidae).

Таксономічна примітка[ред. | ред. код]

Таксон часто пишеться як roylei, але оригінальне написання roylii зберігається тут; включає himalayana, хоча все ще може бути окремим видом[1].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Звірок має довжину 17–22 сантиметри; вага – 250 г. Пискуха Ройла має злегка дугоподібну голову, а також рідке волосся перед вухами. Волосся довге і шовковисте, взимку має сіруватий колір на спині і білуватий на животі, а влітку на голові, плечах і тулубі з'являються червонуваті відтінки.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індія, Непал, Китай[1].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це переважно сутінковий вид, що мешкає на осипах. O. roylii живуть групами, що складаються з батьків та їх потомства, з низькою щільністю (12,5 на га). Самиці цього виду можуть народжувати один чи два рази на рік із середньою кількістю 3 дитинчат на виводок. O. roylii демонструє симбіотичні стосунки з Pnoepyge albiventer птахом у Непалі. Цей вид птахів буде займати копицю сіна пискухи, шукати їжу в безпосередній близькості від неї та приймати сонячні ванни разом із пискухою. Потенційними причинами спорідненості є: 1) відсутність місць гніздування для P. albiventer, 2) подібний спосіб життя, 3) додаткове тепло, яке птах забезпечує копиці сіна, корисне для пискухи, 4) використання різних джерел їжі та 5) додатковий захист від хижаків[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ochotona roylii (Ogilby, 1839). Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Процитовано 21.07.2022. (англ.)
  2. IUCN

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wang, X., Liang, D., Jin, W., Tang, M., Liu, S., & Zhang, P. (2020). Out of Tibet: Genomic Perspectives on the Evolutionary History of Extant Pikas. Molecular Biology and Evolution, 37(6), 1577–1592