PARC

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
PARC
англ. PARC
Тип бізнес
Галузь R&D
Засновано 1970
Штаб-квартира Пало-Альто
Холдингова компанія Xerox
parc.com
Мапа
CMNS: PARC у Вікісховищі
Xerox Alto — перший у світі комп'ютер з графічним інтерфейсом, розроблений в Xerox PARC

PARC (англ. Palo Alto Research Center), раніше Xerox PARC — науково-дослідницький центр, заснований за вимогою головного наукового співробітника компанії Xerox Джека Голдмана у 1970 році. У 2002 році PARC виділено в окрему компанію (у власності Xerox).

На момент заснування центру Xerox втратив патент на ксерографію і його менеджери побоювалися втрати частини ринку на користь японських концернів. Саме тому центр повинен був працювати над інноваційними розробками, які б дозволили фірмі і надалі залишатися лідером на ринку офісних технологій.

Досягнення[ред. | ред. код]

В Xerox PARC було розроблено технології, які сьогодні активно використовуються. Багато з них стали стандартом у комп’ютерному світі, разом з тим, маркетингова політика, спрямована в першу чергу на ринок копіювальної техніки, привела до того, що розробками центру скористалися інші фірми, такі як Adobe, Apple та Microsoft.

У 70-их роках ХХ ст. в центрі було розроблено:

В 90-х роках ХХ ст. в PARC було розроблено протокол IPv6 та концепція «всюдисущих обчислень». У 2000-их роках — методологію аспектно-орієнтованого програмування та першу аспектно-орієнтовану мову AspectJ.

Див. також[ред. | ред. код]

  • M. Mitchell Waldrop, The Dream Machine: J.C.R. Licklider and the Revolution That Made Computing Personal (Viking Penguin, New York, 2001) ISBN 0-670-89976-3

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б https://web.archive.org/web/20090426053944/http://www.parc.com:80/about/history/