Pachydactylus rangei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pachydactylus rangei

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Геконоподібні (Gekkota)
Родина: Геконові (Gekkonidae)
Рід: Pachydactylus
Вид: P. rangei
Pachydactylus rangei
(Andersson, 1908)
Синоніми
Palmatogecko rangei
Посилання
Вікісховище: Pachydactylus rangei
Віківиди: Pachydactylus rangei
EOL: 791218
ITIS: 819004
МСОП: 196947
NCBI: 1208051

Pachydactylus rangei (намібійський піщаний гекон) — вид геконоподібних ящірок родини геконових (Gekkonidae)[2]. Мешкає в Анголі, Намібії і Південно-Африканській Республіці. Вид названий на честь німецького геолога Пауля Теодора Ранге[de][3]. Утримується в неволі[4][5].

Опис[ред. | ред. код]

Біолюмінесценція у намібійського піщаного гекона

Довжина намібійського піщаного гекона становить 13 см, враховуючи хвіст довжиною 6 см. Голова помітно відділена від стрункого тулуба, тіло сплющене. Забарвлення дуже бліде, рожевувато-коричневе, на спині є світло-коричневі смуги, особливо на боках, нижня частина тіла білувата. Забарвлення дозволяє намібійському піщаному гекону у маскуванні серед піска в пустелі. Очі великі, темні, випуклі, з вертикальними зіницями. Шкіра покрита дрібними гладкими лусочками, напівпрозора, через неї видно деякі внутрішні органи. Лапи тонкі, однак широкі, перетинчасті ступні допомагають гекону легко рити нори і бігати по пухкому піску, а клейкі подушечки на пальцях дозволяють йому підійматися по скелям. Хвости у самців є більш товстими, ніж у самиць. Вага самки може досягати 10 см, а вага самця — 6 г[6][7][8].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Намібійські піщані гекони мешкають в прибережних районах в провінції Намібе на південному заході Анголи, в Намібії та на крайньому північному заході Північнокапської провінції в ПАР. Вони є ендеміками прибережної пустелі Наміб, де зустрічаються не далі, ніж за 130 км від узбережжя, серед піщаних дюн і скель, місцями порослих низькорослою рослинністю. Живляться цвіркунами, кониками і дрібними павукакми, а також жуками та іншими дрібними комахами, яких шукають серед піска. Ведуть нічний спосіб життя, день проводять в норах глибиною до 1 м. П'ють росу, можуть поглинати вологу через шкіру. Використовують різноманітні вокалізації, зокрема писки, тріск і навіть квакання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pachydactylus rangei: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 липня 2023
  2. Pachydactylus rangei у Reptarium.cz Reptile Database
  3. Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. (Palmatogecko rangei, p. 217).
  4. Ecology Care and Breeding of the Namib Web Footed Gecko - Gecko Time. Gecko Time. November 2011.
  5. Namib Sand Gecko Care Guide. reptilesncritters.com.
  6. National Geographic Society. Web-Footed Gecko. National Geographic. Архів оригіналу за 7 лютого 2010. Процитовано 15 липня 2023.
  7. Pachydactylus rangei Andersson, 1908. www.Pachydactylus.com. Архів оригіналу за 7 вересня 2014. Процитовано 9 грудня 2012.
  8. Cutler, Melanie (1999). Pachydactylus rangei . Animal Diversity Web. Процитовано 9 грудня 2012.