Бандикут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Perameles)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бандикут
бандикут тасманійський (P. gunnii) (ілюстрація Джона Гульда з його книги «Ссавці Австралії»)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Бандикутоподібні (Peramelemorphia)
Родина: Бандикутові (Peramelidae)
Підродина: Peramelinae
Рід: Бандикут (Perameles)
É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1804
Види
Вікісховище: Perameles

Бандикут (Perameles) — рід ссавців із родини бандикутових (Peramelidae). Типовий вид: Perameles nasuta.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 200—425 мм, довжина хвоста: 75–170. Вага 500—1900 грамів для P. nasuta, 450—900 грамів для P. gunnii, 190—250 грамів для P. bougainville. Гладкий на вигляд волосяний покрив складається переважно з грубих, окремих волосків. Верхні частини тіла можуть бути сірого, світло-коричневого з легким рожевим відтінком, тьмяно помаранчевого, жовтувато-коричневого, сіро-коричневого або сірого забарвлення. Чорні або з чорними кінчиками волоски часто перемежовуються з більш світлими. У всіх видів, крім P. nasuta є поперечні або діагональні темні й світлі смуги на спині й крупі, утворюючи в деяких випадках складний малюнок. Низ тіла білий або білуватий. Бандикути мають довгі, що звужуються морди і загострені вуха.

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Дощовий ліс і склерофітний ліс для P. nasuta, рідколісся й відкриті місцевості з гарним покриттям ґрунту для P. gunnii, пустки і дюнна рослинність для P. bougainville, поля Triodia для P. eremiana.

Поведінка[ред. | ред. код]

Серед густої рослинності бандикути будують гнізда, що складаються з овального насипу з гілочок, листя і перегною на поверхні землі. У більш відкритих районах, вони будують гніздові камери; вистеляючи її рослинними волокнами, а потім покриваючи купою гілок і листя. Занедбані нори кролика і порожнисті колоди також використовуються для гніздівлі. Бандикути нічні, наземні, вельми активні. Члени цього роду в основному комахоїдні, хоча вони також харчуються хробаками, равликами, ящірками, мишами і рослинним матеріалом.

Види[ред. | ред. код]

У складі роду — 4 сучасні види:

Назва[ред. | ред. код]

Perameles: дав.-гр. πήρᾱ — «сумка» + лат. meles — «борсук». Бандикут: змінена форма назви тварин із мови телугу[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харчук С. & Загороднюк І. Родини ссавців світу: огляд таксонів та їхні українські назви // Geo & Bio. — 2019. — Вип. 17. — С. 85–115. — DOI:10.15407/gb.2019.17.085.

Джерела[ред. | ред. код]