Вівчарик оливковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Phylloscopus coronatus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівчарик оливковий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вівчарикові (Phylloscopidae)
Рід: Вівчарик (Phylloscopus)
Вид: Вівчарик оливковий
Phylloscopus coronatus
(Temminck & Schlegel, 1847)
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Синоніми
Ficedula coronata Temminck & Schlegel, 1847
Seicercus coronatus (Temminck & Schlegel, 1847)
Посилання
Вікісховище: Phylloscopus coronatus
Віківиди: Phylloscopus coronatus
ITIS: 562130
МСОП: 22715348
NCBI: 125291

Вівча́рик оливковий[2] (Phylloscopus coronatus) — вид горобцеподібних птахів родини вівчарикових (Phylloscopidae)[3]. Гніздиться в Північно-Східній Азії, зимує в Південно-Східній Азії.

Оливковий вівчарик

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 11-12 см. Верхня частина тіла темно-оливково-зелена, нижня частина тіла біла. На тімені нечітка жовтувата смуга, окаймлена з боків сірими смугами, над очима довгі жовтувато-білі "брови", через очі ідуть темні смуги, щоки темно-жовті. На крилах є одна білувата смуга. Дзьоб міцний, блідий, лапи темні[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Оливкові вівчарики гніздяться в Приамур'ї на Далекому Сході Росії, на заході Маньчжурії, на Корейському півострові, на островах Японського архіпелагу та на Сахаліні. Взимку вони мігрують до Центрального Китаю (східний Сичуань, Чунцін), а також до південної М'янми, південного Таїланду, південної Камбоджі, на Малайський півострів та на острови Суматра і Ява. Бродячі птахи спостерігалися в Європі. Оливкові вівчарики живуть в широколистяних і мішаних лісах, на узліссях і галявинях, на берегах річок і озер. Зимують в мішаних і вічнозелених тропічних лісамх, в мангрових і чагарникових заростях, на висоті до 1830 м над рівнем моря. Живляться дрібними комахами і павуками, яких шукають в чагарниках і кронах дерев. Сезон розмноження триває з середини травня по липень. Гніздо кулеподібне, робиться з сухої трави, моху і листя, розміщується на землі під чагарником, іноді в заростях невисоко над землею. В кладці від 4 до 7 яєць. Оливковів вівчарики іноді стають жертвами гніздового паразитизму глухої зозулі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Phylloscopus coronatus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 08 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Bushtits, leaf warblers, reed warblers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 липня 2022.
  4. Kevin Baker (1997). Warblers of Europe, Asia and North Africa. Helm Identification Guides. Christopher Helm (Publishers) Limited. с. 306–307. ISBN 0713639717.