Prionodon pardicolor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Prionodon pardicolor

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feloidea)
Родина: Віверові (Viverridae)
Підродина: Prionodontinae
Рід: Prionodon
Вид: P. pardicolor
Prionodon pardicolor
Hodgson, 1842
Мапа поширення виду Prionodon pardicolor
Мапа поширення виду Prionodon pardicolor
Посилання
Вікісховище: Prionodon pardicolor
Віківиди: Prionodon pardicolor
EOL: 328104
ITIS: 622001
МСОП: 41706
NCBI: 205655
Fossilworks: 232026

Prionodon linsang (Лінзанг плямистий[1]) — ссавець родини Віверових (Viverridae). Це струнка, котоподібна, деревна м'ясоїдна тварина, яка живе у густих тропічних лісах Південно-Східній Азії. Полює на комах і дрібних хребетних тварин, таких як птахи, гризуни, жаби і змії.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 310–450 мм, довжина хвоста: 313–340 мм, вага: 600 гр.

Опис. Забарвлення від білуватого до світло-коричневого до оранжево-буро-жовтого з багатьма нерівномірно розподіленими чорними плямами на спині і з боків тіла. З обох боків шиї розміщені чорні лінії. Хвіст довгий і пухнастий із чорними й буро-жовтими смугами (зазвичай їх 8–9). Шерсть м'яка та щільна. Великі, темні очі добре бачать у нічний час. Слух гострий і гострі вуха дуже рухливі. Великі ступні з подушечками вкриті короткою шерстю і мають втяжні кігті.

Поширення[ред. | ред. код]

Зареєстрований в таких країнах: Камбоджа, Південний Китай, Індія, Лаос, М'янма, Непал, Таїланд, В'єтнам. Більшість записів походять з гірського та пагорбового лісу, принаймні до 2000 м над рівнем моря, але також трапляється у вторинному лісі[2].

Поведінка[ред. | ред. код]

У значній мірі нічний і деревний, але також полює перебувати на землі. Вважається, що полює переважно на дрібних ссавців та птахів, але, ймовірно, їсть членистоногих та інших тварин.

Як і більшість м'ясоїдних, молодь цього виду народжується безпорадною. Мати ховає потомство в дереві або кореневих пустотах, де вони можуть залишатися до закінчення годування. Не відомо, чи вчить мати молодь полювати.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Втрата і деградація середовища проживання були оцінені як загрози для цього виду, хоча наслідки цих загроз на популяції невідомі. Цей вид був зареєстрований в деяких охоронних районах[3].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. Архів оригіналу за 11 січня 2012. Процитовано 5 червня 2011.
  2. Charles M. Françis A field guide to the mammals of South-East Asia - New Holland Publishers, 2008, P. 289, 290
  3. Duckworth, J.W., Lau, M., Choudhury, A., Chutipong, W., Timmins, R.J., Willcox, D.H.A., Chan, B., Long, B. & Roberton, S. (2016). Prionodon pardicolor. The IUCN. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 29.10.2019. (англ.)