Записки про московитські справи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rerum Moscoviticarum Commentarii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rerum Moscoviticarum Commentarii
Титульна сторінка
Жанр історія, географія
Автор Зігмунд Герберштайн
Мова латина
Написано 1549
Ілюстратор Августин Хіршфоґель

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Rerum Moscoviticarum Commentarii» («Записки про московитські справи») — латинський трактат про Московію та сусідні країни. Виданий 1549 року у Відні. Автор — німецький барон Зігмунд Герберштайн, посол Священної Римської імперії в краю московитів. Одне з перших докладних джерел в Західній Європі про Московію.

Опис[ред. | ред. код]

1549 року Зігмунд Герберштайн видав у Відні латиною «Записки про московитські справи» («Записки про Московію»)[1], які були кількаразово перевидані різними мовами. У них Герберштайн подає багато історичних, географічних та економічних відомостей про Велике князівство Московське, Україну, Велике князівство Литовське й Королівство Польське.

Ці «Записки…» стали першим докладним описом географії України (деяких її міст, шляхів, річок); на картах є схематичне зображення її території. Місто Черкаси Герберштайн називає центром козаків, а всіх українців — черкасами. Про Київ він пише як про старовинну столицю Русі, де збереглося багато руїн церков і монастирів, згадує про Київські печери з їх гробницями й мощами святих угодників Божих.

У своїх «Записках …» Герберштайн згадує і деяких українських діячів Великого князівства Литовського, зокрема козацького отамана Остафія Дашковича та литовського гетьмана князя Костянтина Острозького[2].

Видання[ред. | ред. код]

  • Herberstein von, S. Rerum moscoviticarum commentarii. — Vienn, 1549 (перше вид.)
  • Herberstein von, S. Rerum Moscoviticarum commentarii. — Basilea, 1556.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Herberstein von, S. Rerum moscoviticarum commentarii. — Vienn, 1549.
  2. Див.: Січинський В. Чужинці про Україну. — Авґсбурґ, 1946. — С. 19; Історія України в особах: Литовсько-польська доба // Упорядник і автор передмови О. Русина. — К.: Видавництво «Україна», 1997. — С. 72.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Записки про московитські справи