Верба списоподібна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Salix hastata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Верба списоподібна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Вербові (Salicaceae)
Рід: Верба (Salix)
Вид:
S. hastata
Біноміальна назва
Salix hastata
L.

Верба списоподібна[1] (Salix hastata) — вид квіткових рослин із родини вербових (Salicaceae).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Дерево 0.2–4 метри заввишки. Гілки червонувато-коричневі, не сизі, (злегка блискучі), волосисті; гілочки жовто-коричневі або червоно-коричневі, ворсинчасті або волосисті. Листки на ніжках 2–6(9) мм; найбільша листкова пластина від вузько до широко-еліптичної або від вузько-яйцеподібної до яйцеподібної, 25–92 × 10–45 мм; краї злегка вигнуті чи плоскі, неглибоко зубчасті або цільні; верхівка загострена, гостра чи опукла; абаксіальна (низ) поверхня сіра, рідко запушена, волоски хвилясті; абаксіальна — від тьмяної до злегка блискучої, волосиста, рідко запушена чи гола, середня жилка волосиста (волоски білі та залозисті); молода пластинка іноді червонувата, слабо запушена абаксіально, волоски білі, іноді також залозисті. Сережки квітнуть коли з'являється листя; тичинкові 14.5–34.5 × 8–12 мм; маточкові 21–59 × 6–16 мм. Коробочка 3.2–8 мм. 2n = 38[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Європа, північна й центральна Азія, Аляска та північно-західна Канада[3]. Населяє піщано-щебенисті річкові береги та заплави, береги озер, піщані дюни та викиди, дріасові тундри, альпійські осокові луки, зарості тополі бальзамічної, розлогі верхових ялиново-вербових лісів; 0–1200 метрів[2].

Використання[ред. | ред. код]

Рослина збирається з дикої природи для місцевого використання як їжа, ліки та джерело матеріалів. Його можна висаджувати на берегах для стабілізації ґрунтів, а також вирощують як декоративну рослину[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Salix hastata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Salix hastata. Flora of North America. efloras.org. Процитовано 11.02.2023.
  3. Salix hastata. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 11.02.2023.
  4. Salix hastata. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 11.02.2023.