Sepultura

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sepultura
логотип
Основна інформація
Жанри Треш-метал, Дез-метал, Грув-метал, ню-метал, альтернативний метал
Стиль грув-метал
треш-метал
дез-метал
фолк-метал
Роки з 1984 року
Країна Бразилія Бразилія
Місто Белу-Оризонті
Мова англійська, португальська
Тематика окультизм (переважно ранні альбоми)
війна
соціальний антагонізм
антикосмополітизм
міфологія
Лейбл
Склад Андреас Кіссер
Дерік Грін
Пауло Jr.
Джін Долабелла
Колишні
учасники
Вагнер Луманір
Макс Кавалера
Ігор Кавалера
Джаїру Ґедз
www.sepultura.com.br

Sepultura у Вікісховищі

Sepultura — (з порт. Усипальня) метал-гурт із Бразилії, що грає в напрямах дет- і треш-металу. Заснований у 1984 році братами Максом та Ігорем Кавалерами. Одні з найвідоміших виконавців бразильської сцени, рівно як і треш- та дез-металу кінця 1980-х — початку 1990-х років. Разом із Pantera вважаються засновниками груву. Два з їхніх дисків набули статусу «золотих», а один, «Arise», — «платинового».

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Часи Кавалера[ред. | ред. код]

Цей бенд із бразильського міста Белу-Оризонті був створений на початку 80-х років. До його першого стабільного складу входили Макс Кавалера (ритм-гітара), його молодший брат Ігор Кавалера (перкусія), Пауло Jr (бас), Джаїро Ґедз (соло-гітара) і Вагнер Ламунір (вокал). Після декількох років виступів Сепультура уклала контракт із Cogumelo Records. Вагнер Ламунір залишив гурт у зв'язку з розбіжностями в ідеології. Згодом місце вокаліста зайняв Макс. Першим записом Sepultura став спліт Bestial Devastation, записаний навпіл із гуртом Overdose у 1985 році. Диск був поганої якості і не набув широкого розповсюдження, але за такими піснями, як Antichrist, можна було зрозуміти, який музичний напрям обрав гурт. У 1986 році з'явився справжній повнометражник, Morbid Visions. Запис вийшов досить жорстокий, напханий зубодробильними рифами. Альбом не відзначався акуратністю запису і містив «гімн» Sepultura — Troops of Doom. Цей альбом зробив гурт відомими у своїй країні і надав шанс появити себе на гастролях. Гуедез незабаром залишив гурт, а його місце соло гітари зайняв талановитий гітарист Андреас Кіссер.

У 1987 році вийшов другий повнометражник Schizophrenia, який за допомогою синглів «Escape to the Void», «Inquisition symphony» і професіональної роботи продюсера, заявив на весь світ про народження бразильського металу. Цей альбом також привів їх до голландського відділу студії запису Roadrunner, з якими вони уклали контракт. Не зважаючи на лімітований бюджет, продюсером на дебютну платівку на цьому лейблі був запрошений відомий американський «брутальщик» Скот Бернс.

Наступна платівка була Beneath The Remains, яку визнали однією з найкращих серед трешових записів. Сама музика поступово змінювалася від швидкості до важкості, а особливо зміну можна було почути в текстах, від демонічно-сатанинської тематики до більш земних проблем, таких як ядерна війна, забруднення тощо. Наступні роки музиканти провели у першому своєму світовому турне, де вони виступали на одній сцені з такими металевими монстрами, як Metallica, Motorhead і Sodom. У цей час, на батьківщині, вони стали національними героями, тому на другому фестивалі Rock in Rio їх запросили у статусі хедлайнерів. Їхнім першим виступом у США був у 1989 році в Рітці (у Нью-Йорку).

Тим часом колектив у 1991 році випускає їхній черговий альбом — Arise, де музиканти назавжди поміняли тематику текстів і швидкість на важкість (щодо швидкості все, окрім синглу Arise). Під час світового турне на підтримку їхнього останнього альбому, трапився прикрий інцидент — на концерті у Сан Пауло, коли гурт виступав перед 40-тисячною армією шанувальників, загинув один із глядачів. Після цього інциденту гурт тривалий час не виступав на рідних теренах. За винятком цього моменту, гурт дуже добре «відігравав», і відкрив для себе такі країни, як Греція, Японія, Індонезія, Австралія.

У 1993 році колектив випускає Chaos AD, у якому звичний трешовий стиль був змішаний з groove metal, і розбавлений національними бразильськими ритмами. Особливе визнання дісталося пісням Refuse-Resist, Territory (кліп виграв MTV Video Music Awards) і акустичний інструментал Kaiowas, який присвячувався одному бразильському племені, які вчинили самогубство на знак протесту, проти відбирання в них їхньої власної землі.

Згодом, Sepultura став першим бразильським колективом, який добрався до теренів СРСР, і першим латиноамериканським колективом, який виступив на фестивалі Monsters of Rock в Донінгтоні. Тим часом у 1994 році брати Кавалери, разом з Алексом Н'юпортом з Fudge Tunnel, записали більш індустріальний LP Point Blank, в гурті, який носив назву Nailbomb. Цей гурт відіграв повний концерт тільки раз.

У 1996 році гурт зіграв на головній сцені Ozzfest разом із такими грандами як Ozzy Osbourne, Slayer, Danzig, Biohazard і Fear Factory. Гурт випускає свою найуспішнішу платівку — Roots, знаходячись на піку своєї популярності. Платівка була записана після того, як гурт провів три дні в одному з племен на території Бразилії (з ними була записана пісня «Itsari»). Загалом, альбом відзначився такими піснями, як «Roots, Bloody Roots», «Attitude».

У тому ж році, після запису «Blood-Rooted», з гурту йде фронтмен — Макс Кавалера. Лідер колективу був одружений з колишнім менеджером гурту, Глорією Кавалерою, яку гурт вирішив звільнити. На додачу у сім'ї Макса гине в автокатастрофі син Глорії — Ді Лоу. Оскільки кінець — це початок чогось нового, Макс засновує новий успішний колектив — Soulfly, в той час як решта учасників гурту Sepultura вирішили продовжувати під цією ж назвою.

Часи Ґріна[ред. | ред. код]

Спершу, місце вокаліста пробував зайняти соло-гітарист Андреас Кіссер, але йому була важко поєднувати гітару і вокал, отож гурт взявся за пошуки вокаліста. Деррік Ґрін, перспективний музикант, який володів ритм-гітарою, перкусією і головне, винятковим гроулінгом, заміняє Макса. Разом із ним гурт записує Against (1998), який вкотре показав, що гурт все далі відходить від своїх музичних джерел, що призвело до «поділу» фанів. Цей альбом не набув популярності, власне так само, як і наступний їхній альбом — Nation.

Після запису платівок-збірок Under a Pale Grey Sky та Revolusongs у 2002 році, гурт випускає успішнішу платівку Roorback, яка отримала багато схвальних відгуків. У листопаді 2005 року світ побачила платівка з концерту в São Paulo. Вона була першим релізом концерту новоствореного гурту.

Навесні 2006 року виходить платівка під назвою Dante XXI. Загалом, платівка була позитивно оцінена критикою. Згодом гурт залишив останній із братів Кавалерів — Ігор.

Останні чутки про возз'єднання гурту були розвіяні Кіссером. Макс Кавалера заявив про возз'єднання з братом у їхньому гурті — Cavalera Conspiracy, і що альбом вийде на початку 2008 року.

Дискографія[ред. | ред. код]

I склад[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл Нотатки
1986 Morbid Visions Cogumelo Records Перезаписаний на Roadrunner Records — 1990.
1987 Schizophrenia Cogumelo Records Перезаписаний на Roadrunner Records — 1990, перший альбом, з теперішнім гітаристом Андреасом Кіссером.
1989 Beneath the Remains Roadrunner Records Золотий альбом
1991 Arise Roadrunner Records Золотий альбом
1993 Chaos A.D. Roadrunner Records Золотий альбом, перший у якому повністю зникла тематика дез- і треш- металу. Більш сфокусований на groove metal.
1996 Roots Roadrunner Records Золотий альбом, в який входили елементи національної бразильської музики і впливи альтернативного металу, такі як повільний темп і гітари настроєні у ре-строю.
2002 Under a Pale Grey Sky Roadrunner Records Записаний під час концерту в Brixton Academy 16 грудня 1996-го.

Інше[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл Нотатки
1999 No Coração Dos Deuses Mascot Records саундтреки до однойменної стрічки.

II склад[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл Нотатки
1998 Against Roadrunner Records Перший альбом без Макс Кавалера, замість якого Дерік Грін. Помітні hardcore punk впливи.
2001 Nation Roadrunner Records Останній альбом з Roadrunner Records.
2003 Roorback SPV Records Перший альбом з SPV.
2006 Dante XXI SPV Records Останній альбом з Ігорем Кавалерою, і перший концептуальний альбом оснований на «Божественній Комедії» Данте.
2008 A-Lex Steamhammer
2011 Kairos Nuclear Blast
2013 The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart Nuclear Blast
2017 Machine Messiah Nuclear Blast
2020 Quadra Nuclear Blast
2021 Sepulquarta Nuclear Blast

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]