Simias concolor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Simias)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Simias concolor
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Підродина: Colobinae
Триба: Presbytini
Рід: Simias
Miller, 1903
Вид:
S. concolor
Біноміальна назва
Simias concolor
Miller, 1903

Simias concolor (Кирпач або Сімакобу) — монотиповий вид приматів з родини Мавпові (Cercopithecidae). На Ментавайських островах відомий як Сімакобу. Родова назва походить від грец. σιμός - «кирпатоносий»; видова назва від лат. concolor - «одноколірний».

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла від 490 до 550 мм у самців і від 46 до 55 см у самиць. Довжина хвоста від 14 до 15 см. Середня вага становить близько 8,7 кг для самців і 7,1 кг для самиць. Існує дві форми забарвлення: темно-сіра (більш поширена) й вершково-бура (кожен четвертий індивідуум). Кінцівки мають однакову довжину, а хвіст досить короткий, порівняно з іншими видами приматів у підродині Colobinae. Дорослі мають чорні обличчя і невеликі кирпаті носи. Хвіст цього виду не тільки короткий, а й голий, за винятком невеликої кількості волосся на кінці хвоста.

Поширення[ред. | ред. код]

Проживає на островах біля західного узбережжя Суматри, Індонезія. Зустрічається в заболочених лісах і низинних тропічних лісах а також первинних лісах на схилах внутрішніх областей островів.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Денний, напів-земний і в першу чергу листоїдний. Є два різних типи груп, сімейні і групи одних самців; Найбільш поширений тип груп є сімейна група одного самця і до 4 самиць. Цей вид харчується листям, фруктами і ягодами.

Існує мало даних, але вважається, що один малюк народжується десь у червні чи липні.

Сезон дітонароджень з червня по липень.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид знаходиться під загрозою, головним чином, від полювання і комерційних лісозаготівель. Цей вид занесений в Додаток I СІТЕС і охороняються індонезійським законодавством. Зареєстрований лише в одній охоронній зоні — Національний Парк Сіберут.

Посилання[ред. | ред. код]