Trachypithecus johnii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trachypithecus johnii

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Trachypithecus
Вид: T. johnii
Trachypithecus johnii
(J. Fischer, 1829)

Посилання
Вікісховище: Trachypithecus johnii
Віківиди: Trachypithecus johnii
EOL: 311199
ITIS: 573064
МСОП: 44694
NCBI: 66063
Fossilworks: 236474

Trachypithecus johnii (Лутунг нілгірський) — вид приматів з роду Trachypithecus родини мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 49-71 см. Довжина хвоста: 69-97 см. Вага 9,8-13,6 кг. Самці більші й важчі від самиць у 1,2—1,0 рази. Вага при народженні: 0,5 кг. Має глянсове, темно-коричневе хутро і довге, товсте від золотистого до коричневого кольору хутро на голові. Крижі і початок хвоста виділені білим кольором, і самиці мають білі області на внутрішній поверхні стегон. При народженні, молодь має блідо-рожеву шкіру і темно-червоне хутро, забарвлення дорослих досягається за три місяці.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індія (Карнатака, Керала, Таміл Наду). Цей вид зустрічається в вічнозелених, напіввічнозелених, вологих листяних лісах, гірських вічнозелених лісах і заплавних лісах на більш низьких висотах в деяких місцях. Висота проживання: від 300 до 2000 м.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Листоїдний, але також їсть плоди, квіти, бутони, насіння, кору, стебла, комах. Крім того, сільськогосподарські культури: посівну капусту, картоплю і цвітну капусту. Це деревний, денний, і зазвичай живе в гаремних групах, як правило, з дев'яти або десяти тварин у групі. Є також холостяцькі групи. Відомі хижаки: Cuon alpinus, Homo sapiens.

Молодь народжуються в основному у травні та листопаді, після мусонів, які приносять свіже листя. У неволі період вагітності між 140 і 220 днів.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

На цей вид полюють за його шкіру, яку використовується для виготовлення барабанів, а також за інші частини тіла, які використовуються для м'яса, а також у традиційній "медицині". Загрози також включають втрати місць проживання у зв'язку з розширенням плантацій, гірничодобувною промисловістю, фрагментацією, розширенням людських поселень. Занесений в Додаток II СІТЕС. Зустрічається в численних охоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]