Щитень літній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Triops cancriformis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щитень літній
Час існування: тріас — наш час,
220 — 0 млн років тому

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Зяброногі (Branchiopoda)
Підклас: Листоногі (Phyllopoda)
Ряд: Щитні (Notostraca)
Родина: Щитні (Triopsidae)
Рід: Щитень (Triops)
Вид: Щитень літній
Triops cancriformis
(Bosc, 1801) [1]
Мапа поширення Triops cancriformis
Мапа поширення Triops cancriformis
Посилання
Вікісховище: Triops cancriformis
Віківиди: Triops cancriformis
EOL: 1041314
ITIS: 684680
NCBI: 194544

Щитень літній[2] (Triops cancriformis) — вид прісноводних зяброногих ракоподібних. Поширений у Європі, Західній Азії та Індії. У викопному стані вид відомий з тріасових відкладень, які датуються віком 220 млн років. З цього часу зовнішньо вид зовсім не змінився. Таким чином це один із найстаріших видів на планеті.[3]

Опис[ред. | ред. код]

Тіло складається з голови і великого числа сегментів тулуба без чіткого розмежування на відділи. Довжина тіла 4,5-6 см. Зі спинного боку голова і велика частина сегментів тулуба покриті двосхилим хітиновим щитом. У передній частині щита розташовані два ока. З черевної сторони видно численні кінцівки. Сегменти тіла, що не покриті щитком, кінцівок позбавлені. Останній членик черевця несе пару довгих і тонких ниткоподібних придатків.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Щитень літній має дуже швидкий життєвий цикл, і рачки дозрівають приблизно через два тижні після вилуплення. Особини цього виду живуть до 100 днів. За літній сезон може бути до 40 поколінь. Їхні популяції можуть бути гонохоричними, гермафродитними або андродіодомними. Останнє є дуже рідкісним способом розмноження у тварин, при якому популяції складаються з гермафродитів, з невеликою часткою самців. Через відсутність самців ранні дослідники вважали щитнів партеногенетичним. Наявність сім'яників серед яєчників, підтвердило, що вони насправді гермафродитні. Яйця та цисти здатні виживати десятиліттями в осадах ставків та озер, які вони населяють. Ці яйця стійкі до посухи та перепадів температур.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Triops cancriformis. Інтегрована система таксономічної інформації (ITIS). (англ.)
  2. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 271.
  3. Tadpole shrimp - Triops cancriformis. ARKive. Архів оригіналу за 7 жовтня 2008. Процитовано 20 квітня 2009.