USS Oklahoma City (SSN-723)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Оклагома-Сіті»
USS Oklahoma City (SSN-723)
Порт приписки Апра, Гуам
Спуск на воду 2 листопада 1985 року
Сучасний статус в активній службі
Проєкт
Тип ПЧ USS
Основні характеристики
Швидкість (надводна) 20 вузлів
Швидкість (підводна) 20 вузлів
Робоча глибина занурення від 250 до 280 метрів
Гранична глибина занурення 450 метрів
Екіпаж 17 офицерів, 134 матроса
Розміри
Довжина найбільша (по КВЛ) 110,3 м
Ширина корпусу найб. 10 м
Середня осадка (по КВЛ) 9,4 м
Водотоннажність надводна 5875 тонн
Озброєння
Торпедно-
мінне озброєння
4х533-мм торпедні апарати
Ракетне озброєння 12 вертикальних шахт, призначених для пусків ракет Harpoon і Tomahawk.

«Оклагома-Сіті» (англ. USS Oklahoma City (SSN-723)) — багатоцільовий атомний підводний човен, є 35-тим в серії з 62 підводних човнів типу «Лос-Анжелес», побудованих для ВМС США. Він став другим кораблем ВМС США, названим на честь міста Оклахома-Сіті, столиці штату Оклахома. Призначений для боротьби з підводними човнами і надводними кораблями противника, а також для ведення розвідувальних дій, спеціальних операцій, перекидання спецпідрозділів, нанесення ударів, мінування, пошуково-рятувальних операцій.

Історія створення[ред. | ред. код]

Контракт на будівництво був присуджений 13 серпня 1981 року компанії Newport News Shipbuilding, сухий док якої розташований в Ньюпорт-Ньюс, штат Вірджинія. Церемонія закладання кіля відбулася 4 січня 1984 року. 2 листопада 1985 року відбулася церемонія хрещення і спуску на воду. Хрещеною матір'ю човна стала Linda M. Nickles. Введений в експлуатацію 9 липня 1988 року. Порт приписки військово-морська база Норфолк. З 3 березня 2011 року портом приписки стала військово-морська база Апра, Гуам.[1]

Історія служби[ред. | ред. код]

20 червня 2002 року човен покинув військово-морську базу Норфолк для запланованого розгортання в складі ударної групи авіаносця USS«George Washington»(CVN-73) в рамках підтримки операції «Нескорена свобода». 13 листопада близько 13:30 за місцевим часом, під час транзитного переходу в західній частині Середземного моря на схід від Гібралтарської протоки, човен зіткнувся з норвезьким танкером «Norman Lady». В результаті інциденту ніхто не постраждав, розливу нафтопродуктів не спостерігалося, на підводному човні був пошкоджений перископ. Підводний човен прибув для ремонту в La Maddalena (Ла Маддалена), Сардинія, Італія. 30 листопада командор Richard Voter був відсторонений від командування. Ще один офіцер і два члени екіпажу також були покарані за порушення службових обов'язків.

Емблема човна

20 грудня 2004 прибув з візитом в Перл-Харбор, Гаваї. 20 січня 2005 року повернувся в порт приписки Норфолк, після завершення шестимісячного розгортання в Північній Америці.

На початку 2007 року субмарина стала першим сертифікованим підводним човном, який була переведений на використання виключно цифрових навігаційних карт (DNCS), з використанням системи управління Voyage (VMS). Переобладнання було завершено 20 квітня. 12 травня покинув Норфолк для запланованого розгортання на Близькому Сході, в рамках підтримки війни з тероризмом, з якого повернулася 9 листопада.

З травня по липень 2008 року човен знаходився в патрулюванні у східній частині Тихого океану на підтримку війни з наркотиками , під час якого екіпаж вилучив близько 11 тонн з кокаїну на суму понад $ 1,5 млрд доларів США. 3 вересня 2008 року покинув Норфолк для проведення дворічного капітального ремонту на військово-морській верфі в Кіттері, штат Мен, яку покинув 16 листопада 2010 року.

3 березня 2011 прибув в свій новий порт приписки на військово-морську базу в Гуам, замінивши атомний підводний човен USS«City of Corpus Christi»(SSN-705).[2]

31 березня 2014 року повернувся в Апра після дев'яти місяців обширного обслуговування в Пойнт-Лома. 2 грудня повернувся в Апра після завершення тримісячного патрулювання в західній частині Тихого океану.

У вересні 2015 року покинув Гуам для звичайного осіннього патрулювання в західній частині Тихого океану.

5 травня 2016 прибув в сухий док на військово-морській базі Пойнт Лома, околиця Сан-Дієго, штат Каліфорнія, для проведення капітального ремонту, в рамках якого було проведено технічне обслуговування ядерного реактора, а також проведена заміна і ремонт вала для аварійного дизель генератора. 7 листопада човен вийшов на морські випробування. 8 грудня прибув в порт приписки Апра, Гуам, після завершення капітального ремонту вартістю 4 млн доларів США.

У лютому 2017 року вирушив в звичайне патрулювання в західній частині Тихого океану, з якого в квітні повернувся додому на військово-морську базу Апра (Гуам).

У лютому 2018 року покинув порт приписки для звичайного патрулювання в Індо-Тихоокеанському регіоні. 16 березня прибув із запланованим візитом до Сінгапуру. 29 червня повернулася додому.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Submarine Photo Index - NavSource Naval History. Архів оригіналу за 10 січня 2020. Процитовано 20 лютого 2021.
  2. Sub Oklahoma City arrives at Navy Base Guam.[недоступне посилання]