Utricularia polygaloides

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Utricularia polygaloides
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Пухирникові (Lentibulariaceae)
Рід: Пухирник (Utricularia)
Підрід: Utricularia subg. Bivalvaria
Секція: Utricularia sect. Oligocista
Вид:
U. polygaloides
Біноміальна назва
Utricularia polygaloides
Edgew., 1847

Utricularia polygaloides — вид рослин із родини пухирникових (Lentibulariaceae).

Біоморфологічна характеристика

[ред. | ред. код]

Трава. Ризоїди завдовжки до 3 см, залозисті. Столони до 2 см завдовжки, залозисті, малорозгалужені. Листові органи розміром до 12 × 0.5 мм, лінійні, поодинокі в основі стеблини та розкидані на столонах, 1-жилкові, на верхівці гострі чи тупі. Пастки у діаметрі до 1 мм, кулясті; рот базальний; придатки 2, прості, шилоподібні, волохаті. Суцвіття завдовжки до 26 см, у товщину ≈ 1.5 мм, голі, до 12-квіткових; квітки завдовжки до 9 мм. Частки чашечки 3.3–7 × 2–4.2 мм, від яйцеподібних до ланцетних; верхня частка від гострої до загостреної на верхівці; нижня частка дво- або тризубчаста або рідко загострена на верхівці. Віночок фіолетовий з білими прожилками; верхня губа 4–4.5 × 2–3 мм, довгаста чи зворотно-яйцювата, на верхівці тупа; нижня губа 5–6 × 3–4 мм, зворотно-яйцювата, в горлі волосиста, закруглена чи вирізана на верхівці; шпора за довжиною більш-менш дорівнює частці чашечки, конічна, спрямована донизу, загострена на верхівці. Коробочка розміром 3–6 × 2.5–3.5 мм, яйцювата, стиснута. Насіння ≈ 0.3 мм завдовжки, еліпсоїдне. Період цвітіння й плодоношення: листопада — лютий. n = 7.

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростає в Індії (Західна Бенгалія, Одіша, Мадх'я-Прадеш, Андхра-Прадеш, Таміл Наду, Карнатака і Керала), Шрі-Ланці[1][2].

Населяє вологі чи заболочені піщані ділянки, такі як пустки, морське узбережжя тощо, рідко на гравійних та кам'янистих ділянках; від рівня моря до 600 м[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Utricularia polygaloides. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16.03.2022. (англ.)
  2. Utricularia polygaloides. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16.03.2022. (англ.)
  3. Utricularia polygaloides. ENVIS Center on Biological Diversity. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16.03.2022. (англ.)