V-Ray

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
V-Ray
Тип Рендер
Розробник Chaos Group
Стабільний випуск 3.0 (2 Лютий 2014)
Операційна система Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux
Доступні мови Англійська
Ліцензія Власницьке програмне забезпечення
Вебсайт www.chaosgroup.com

V-Ray — програма-рендерер для створення комп'ютерної візуалізації, розроблена компанією Chaos Group (Болгарія).

Перша бета версія рендерера V-Ray з'явилася в 2000 році.

V-Ray працює як плагін для Autodesk 3ds Max, Cinema 4D, SketchUp, Rhino, TrueSpace, Autodesk Maya, а також як окремий Standalone-модуль Blender.

V-Ray добре себе зарекомендувала в архітектурній візуалізації збалансованості швидкості прорахунку до якості зображення.

V-Ray використовує трасування променів за кількома алгоритмами прорахунку глобального освітлення (Global Illumination): Light Cache, Photon Map (фотонна карта), Irradiance Map, Brute Force (QMC), є можливість вибору різних алгоритмів для прорахунку перших відбиттів і та наступного глобального освітлення.

Крім базової версії V-Ray, існує версія для прорахунку зображення в реальному часі V-Ray RT (Real-Time), яка використовує на вибір можливості центрального процесора або відеокарти. Починаючи з версії V-Ray 2.0, V-Ray RT входить в штатну поставку плагінів до 3ds Max. При використанні рендерера в реальному часі, V-Ray RT частково бере налаштування зі звичайного V-Ray (налаштування освітлення, колірного загасання, навколишнього середовища), а для обчислень використовує власний алгоритм. V-Ray RT здатний виконувати обчислення за допомогою процесора або ж відеокарти, при цьому в останньому випадку досягається значне збільшення швидкості прорахунку, проте не підтримується велика кількість функцій V-Ray.

V-Ray критикується за недостатньо повну документацію, особливо в частині SDK, відсутність багатоплатформності і недопрацьовану Standalone-версію.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Francesco Legrenzi, V-Ray — The Complete Guide, 2008
  • Markus Kuhlo and Enrico Eggert, Architectural Rendering with 3ds Max and V-Ray: Photorealistic Visualization, Focal Press, 2010
  • Ciro Sannino, Photography and Rendering with V-Ray, GC Edizioni, 2012

Посилання[ред. | ред. код]