VARTA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VARTA
Тип публічна компанія
Форма власності Aktiengesellschaft[d]
Галузь Електротехніка
Гасло You're smarter to fit Varta!
Попередник(и) Accumulatoren-Fabrik AFAd[1]
Засновано 27 грудня 1887
Штаб-квартира Ельванген,
Німеччина Німеччина[2]
Продукція електричні батареї, аккумулятори, ліхтарі
Операційний прибуток (EBIT) 500 000 000 € (2006)
Чистий прибуток 20 000 000 € (2006)
Власник(и) Michael Tojner
Співробітники 2 (2011)[3]
Дочірні компанії VARTA Microbatteryd
varta.com
Нагороди
CMNS: VARTA у Вікісховищі

VARTAнімецька компанія, що спеціалізується на виробництві елементів живлення для різних сфер використання. Проте, бренд тепер належить іншим компаніям.

Назва компанії є абревіатурою з нім. Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren, що перекладається як «Поширення, зарядка і відновлення портативних аккумуляторів».

Історія компанії[ред. | ред. код]

VARTA була створена в 1904 році як дочірнє підприємство Accumulatoren-Fabrik AFA (AFA), в Берліні і Хагені у Вестфалії. AFA була придбана Гюнтером Квандтом після Першої світової війни і бізнес VARTA значно розширився. Компанія була виробником батарей і акумуляторів для Вермахту, підводних човнів і Люфтваффе під час Другої світової війни.[4]

Після війни більшість акцій Varta Гюнтер Квандт передав Герберту Квандту[en]. Дочірня компанія в Східному Берліні була окупована Радами і змінила назву на «BAE Batterien». У 1977 році концерн «VARTA AG» був розділений Гюнтером Квандтом на три компанії: «VARTA AG» (батареї і пластмаси), «Atlanta AG» (фармацевтика та окремі види хімічних виробництв) і «CEAG AG» (електротехніка). У 1997 році всі підрозділи, зайняті портативними джерелами живлення, об'єднуються в одну компанію «VARTA Geraetebatterie GmbH». З 2002 року починається виробництво нового покоління літієво-полімерних елементів живлення. В цьому ж році американська корпорація Spectrum Brands[en] придбала 51% акцій, отримавши контроль над бізнесом споживацьких джерел живлення. Підрозділ автомобільних акумуляторів був проданий компанії «Johnson Controls[en]».

У 2006 році австрійські компанії «V.E. Beteiligungs GmbH» і «Buy-Out Beteiligungs-Invest AG» викупили потужності з виробництва мікробатарей.

Література[ред. | ред. код]

  • Burkhard Nadolny, Wilhelm Treue: VARTA – ein Unternehmen der Quandt-Gruppe. Verlag Mensch und Arbeit, München 1964 (Festschrift zum 75-jährigen Jubiläum, die die Unternehmensgeschichte darstellt)(нім.)
  • Ralf Blank: Hagen im Zweiten Weltkrieg. Bombenkrieg, Rüstung und Kriegsalltag in einer westfälischen Großstadt 1939–1945, Essen 2008 (ausführliche Darstellung der AFA/VARTA als Rüstungsunternehmen)(нім.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архів преси XX століття — 1908.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Geschäftsbericht 2011 der Varta AG [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (PDF; 271 kB)(нім.)
  4. Ralf Blank (1995). Batteries for submarines and V-weapons (German) . Historisches Centrum Hagen. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 16 липня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]