XI Толедський собор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
XI Толедський собор
Попередній: X Толедський собор
Наступний: XII Толедський собор
Дата: 675 рік
Місце: Толедо
Учасники 17 єпископів

Одинадцятий Толедський собор (лат. Concilium Toletanum XI) був скликаний 7 листопада 675 року. На ньому були присутні сімнадцять єпископів і два диякони, що представляли престоли Сеговії та Еркавіки, а також п'ять абатів.

Історія[ред. | ред. код]

Собор займався переважно релігійними питаннями, насамперед реформою церковної дисципліни[en]. Він також зобов'язав проводити щорічні синоди у всіх провінціях. Ці синоди скликалися за наказом короля в день, який він і митрополит визначали.

Спів псалмів було уніфіковано у всіх провінціях, і на єпископів, які мали стосунки з дворянками, було накладено санкції.

Собор спробував приборкати симонію. Винні у симонії мали бути заслані на два роки, але могли зберегти свої кафедри. Це останнє становище, ймовірно, означає, що симонія вже стала менш поширеною.

Цей невеличкий помісний собор, на якому були присутні лише 17 єпископів, сьогодні не має великого значення. Офіційна цінність його полягає в тому, що в наступні століття він мав високу пошану і вважався справжнім виразом тринітарної віри.

Література[ред. | ред. код]

  • Thompson, E. A. (1969) The Goths in Spain, Oxford: Clarendon Press.
  • Synodus Toletana secunda, minutes from the Collectio Hispana Gallica Augustodunensis (Vat. lat. 1341)
  • Neuner and Dupuis, The Christian Faith in the Doctrinal Documents of the Catholic Church, (New York; Alba House, 1982), pp. 102—106.