Ірано-єгипетські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірано-єгипетські відносини
Єгипет
Єгипет
Іран
Іран

Ірано-єгипетські відносини — двосторонні дипломатичні та інші відносини між Іраном та Єгиптом у їхньому історичному розвитку. Відносини між двома країнами складні, з періодичними загостреннями напруженості. Незважаючи на це, Іран та Єгипет поділяють членство в ОІВ та D-8.

Після революції в Єгипті в 2011 Іран призначив свого першого, за майже 30 років, посла в цій країні[1].

Історія[ред. | ред. код]

У 1939 дипломатичні відносини між Єгиптом та Іраном переведені на рівень посольств і Юсеф Зульфікар паша[en] був призначений першим послом Єгипту в Тегерані. Того ж року принцеса Фавзія Фуад, сестра єгипетського короля Фарука I, вийшла заміж за Мохаммеда Реза Пехлеві, наслідного принца Ірану, що згодом став останнім шахіншахом.

Міцні зв'язки між двома країнами розірвані в 1980, невдовзі після перемоги Ісламської революції в Ірані і визнанням Ізраїлю Єгиптом. В результаті Єгипет виявився єдиною арабською країною, яка не має посольства в Ірані.

Теми, що викликають розбіжності між країнами, включають: підписання Єгиптом Кемп-Девідських угод з Ізраїлем у 1979, підтримка Єгиптом Іраку під час Ірано-іракської війни (1980—1988), прославлення та героїзація в Ірані вбивці президента Єгипту Анвара фанатика Халеда Исламбули[en], близькі відносини Єгипту зі США та більшістю країн Західної Європи.

З 2007 у відносинах між Іраном та Єгиптом спостерігається деяке потепління, в основному за рахунок торгівлі та дипломатичних зусиль. У 2008—2009, коли Ізраїль проводив військову операцію в секторі Газа, іранські та єгипетські політики обмінювалися докорами щодо бездіяльності щодо ескалації конфлікту. Загалом помітних покращень у відносинах між Іраном та Єгиптом не було до революції в Єгипті, яка призвела до відставки президента Хосні Мубарака у лютому 2012. У квітні цього року Іран призначив посла в Єгипті. У серпні новий президент Єгипту Мухаммед Мурсі відвідав Іран і ухвалено рішення щодо відновлення двосторонніх дипломатичних відносин між країнами. Вперше за багато років призначено посла Єгипту в Ірані. Хоча відносини між країнами неухильно покращуються, у них ще багато невирішених проблем, що залишають подальший прогрес у відносинах під питанням. Значна частина цих проблем пов'язана із відносинами з третіми країнами, такими як Саудівська Аравія та країни Заходу[2].

Двосторонні візити[ред. | ред. код]

Після Революції в Єгипті в 2011 та призначення послів після майже 30-річної перерви президент Єгипту Мухаммед Мурсі здійснив перший з часу Ісламської революції в Ірані історичний візит до Ірану. 30 серпня 2012 на саміті Руху неприєднання Мурсі передав головування Ірану[3]. У свою чергу президент Ірану Махмуд Ахмадінежад здійснив офіційний візит до Єгипту 5 лютого 2013, що робить його першим президентом Ірану, який відвідав Єгипет після перемоги Ісламської революції в Ірані[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iran appoints ambassador to Egypt, first in 30 years. Архів оригіналу за 26 вересня 2012. Процитовано 6 лютого 2013.
  2. official says Cairo may open embassy in Iran soon, reports Iranian media[недоступне посилання з Октябрь 2017] Egypt Independent, August 28, 2012
  3. Egypt's Morsi to make historic trip to Tehran. Архів оригіналу за 8 червня 2013. Процитовано 6 лютого 2013.
  4. Iran's president begins historic Egypt visit. Архів оригіналу за 6 лютого 2013. Процитовано 6 лютого 2013.