Їжак південний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Їжак південний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Комахоїдні (Insectivora)
Родина: Їжакові (Erinaceidae)
Рід: Їжак (Erinaceus)
Вид: Їжак південний
Martin, 1838
Erinaceus concolor
Їжак південний (Черво́ний)
Їжак південний (Черво́ний)
Посилання
Вікісховище: Erinaceus concolor
Віківиди: Erinaceus concolor
EOL: 1178682
ITIS: 633539
МСОП: 40605

Їжак південний[1] (Erinaceus concolor) — один з чотирьох видів роду їжак (Erinaceus) родини їжакових (Erinaceidae).

Таксономія і поширення[ред. | ред. код]

Цей вид обмежено поширений на південь від Чорного моря, а також на Кавказі й на південь від нього: Греція (Родос), Туреччина, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Росія (Дагестан), Іран, Ліван, Сирія, Ізраїль, Палестина, Йорданія, Ірак. Є аловидом їжака білочеревого (Erinaceus roumanicus), від якого відрізняється низкою дрібних морфологічних ознак та за генотипом.

Видова самостійність обґрунтована лише на початку 21 ст., хоча припускалася і раніше. У попередній період, у другій половині 20 ст. до цього виду відносили їжаків з території України та суміжних країн Східної та Центральної Європи. Тепер ці популяції розглядають як окремий від їжака південного (Erinaceus concolor) вид — їжак білочеревий (Erinaceus roumanicus).

Особливості біології[ред. | ред. код]

Як близький до їжака білочеревого, цей вид їжаків характеризується типовими для роду особливостями біології та екології. Як вид, що мешкає на півдні, може не впадати в зимову сплячку, проте сезонність розмноження зберігається у багатьох регіонах.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Хуттерер, R. (2005). Wilson, DE; Рідер, DM (ред.). Види ссавців світу: таксономічний та географічний довідник (3-є вид.). Видавництво Університету Джона Хопкінса. С. 213-214. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494