Авторитет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авторите́т (нім. Autorität, від лат. auctoritas — «влада», «вплив») — загальновизнана довіра, пошана, а також особа, яка користується такою пошаною, є впливовою та заслуговує повної довіри.[1]

Загальний опис[ред. | ред. код]

В українській мові слово авторитет має зовсім інше значення, ніж англійське authority — влада. В англійській мові збереглося початкове значення латинського слова auctoritas.

Авторитет є характеристикою особи, організації, теорії, джерела інформації тощо. Поняття авторитету пов'язане з поняттям віри. Думки, оцінки, рішення авторитетного суб'єкта не викликають заперечень і сприймаються як істина. В цьому сенсі авторитет є найважливішим джерелом знань для будь-якої людини. Людина впродовж свого життя не має можливості перевірити на власному досвіді всі твердження, які вона отримує з книг та інших джерел інформації. Тому більшість її знань обґрунтовані посиланнями на авторитет. Таким чином, авторитет виступає практичним критерієм істини.

Релігія приписує авторитету священних текстів статус абсолютного критерія істини, оскільки вважається, що священні тексти написані пророками через одкровення.

Деонтичний авторитет — авторитет вищої за рангом особи, начальника, епістемістичний авторитет — авторитет знавця, фахівця.

Авторитет Вікіпедії[ред. | ред. код]

Рефлексуючи, постає питання про те, наскільки авторитетними є твердження, написані про авторитет на цій сторінці. Вікіпедія не позиціонує себе авторитетним джерелом сама по собі, а лише авторитетним через посилання на інші авторитетні джерела.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Визначення слова «авторитет» в академічному Словнику української мови — sum.in.ua. Архів оригіналу за 28 вересня 2018. Процитовано 28 вересня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]