Адольф Сакс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адольф Сакс
Народився 6 листопада 1814(1814-11-06)[3][4][…]
Дінан, Намюр
Помер 7 лютого 1894(1894-02-07)[1][2] (79 років)
IX округ Парижа, Париж
Поховання Цвинтар Монмартр
Країна  Об'єднане королівство Нідерландів
 Бельгія
Діяльність виробник музичних інструментів, винахідник, музикант, музичний педагог, викладач університету
Галузь музичний інструмент
Alma mater Королівська консерваторія в Брюсселі
Знання мов французька[3]
Заклад Паризька вища національна консерваторія музики й танцю
Батько Charles-Joseph Saxd[6]
Нагороди
Knight of the Order of the Oak Crown Кавалер ордена Почесного легіону

Адольф (Антуан Жозеф) Сакс (фр. Antoine-Joseph (Adolphe) Sax; 6 листопада 1814, Динан, Бельгія — 4 лютого 1894, Париж) — винахідник музичних інструментів, найбільш відомий винаходом саксофона й саксгорнів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Майструванню духових навчився у батька, Жозефа Шарля Сакса, який 1820 року був призначений придворним музикантом і був нагороджений рядом почесних відзнак. 1836 року Адольф Сакс емігрував до Франції, а 1842 року відкрив у Парижі фабрику духових інструментів, де одержав широку популярність як винахідник і проєктувальник.

Сакс не тільки удосконалював вже відомі духові інструменти, але й зайнявся конструюванням нових інструментів. 1845 року ним були запатентовані саксгорни — мідні духові, що знайшли застосування у духових оркестрах. Найвідомішим винаходом Адольфа Сакса став саксофон, запатентований 1846 року. Саксофон отримав визнання серед провідних композиторів Франції і 1857 року він був запрошений викладати саксофон у Паризькій консерваторії. Також Сакс видав ряд посібників гри на цьому інструменті.

Проте Адольфа Сакса постійно переслідували недобросовісні конкуренти, які звинувачували Сакса у плагіаті. Постійні судові витрати розорили Сакса, його фірма з виробництва музичних інструментів збанкрутувала, а багаторічні позови підірвали його здоров'я. Сакс помер у бідності й був похований на кладовищі Монмартр у Парижі.

Адольф Сакс був зображений на банкнотах 200 бельгійських франків, що були в обігу до введення в Бельгії євро. На звороті цієї банкноти були зображені силуети саксофоністів і силует собору й цитаделі Динана (рідного міста Сакса).

Також на його честь названо астероїд 3534 Сакс[7].

Примітки[ред. | ред. код]

Література і посилання[ред. | ред. код]