Алек Джон Сач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алек Джон Сач
Alec John Such
Основна інформація
Повне ім'я Александр Джон Сач
Дата народження 14 листопада 1951(1951-11-14)
Місце народження Йонкерс, Нью-Йорк, США
Дата смерті 5 червня 2022(2022-06-05) (70 років)
Місце смерті Горрі, Південна Кароліна, США
Роки активності 1983—2001, 2018
Громадянство США США
Професія музикант
Інструменти бас-гітара, контрабас
Жанр хардрок, хеві-метал, глем-метал
Гурт Bon Jovi
Лейбли Island Records

Александр «Алек» Джон Сач (англ. Alexander "Alec" John Such, він же Елек Янош Сюч, угор. Szűcs Elek János[1]; 14 листопада 1951, Йонкерс, Нью-Йорк — 5 червня 2022) — американський рок-музикант угорського походження[2], відомий в першу чергу як бас-гітарист оригінального складу гурту Bon Jovi.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сач навчався в середній школі Rahway. Пізніше він вчився в середній школі в Перт-Ембой[3].

Почав грати на скрипці у віці 7 років за ініціативою батьків і був прийнятий в оркестр штату Нью-Джерс в якості скрипаля. Однак така гра Алеку не подобалась. В підлітковому віці він зустрів гурт поряд з домом, якому був потрібен басист і вирішив проєднатись до них. Хоча він і не володів на той момент інструментом, незабаром навчився грати[3].

Грав зі своїм майбутнім колегою Річі Самборой в гуртах Message і Phantom's Opera разом з Тіко Торресом і Діном Фазано[3]. Пізніше Сач приєднався до гурту, що тільки зароджувався під назвою Bon Jovi[4]. В його складі він записав п'ять альбомів. Окрім гри на гітарі, Сач іноді виконував вокальні партії. Зокрема, під час концертів гурту він виконував пісню «Blood on Blood».

Сач покинув Bon Jovi в 1994 році, після релізу збрника Cross Road[5]. Він ніколи не пояснював причини ,через які він покинув гурт. Джон Бон Джові і Річі Самбора в одному із інтерв'ю заявили, что Сача було звільнено за погану роботу під час конкертних виступів. В іншому інтерв'ю Джон сказав наступне: «Алек хотів взяти перерву. Спочатку ми поцікавились, чи зможе він записати наступний студійний альбом, не будучи на гастролях, але ми розуміли, що це неможливо». Однією з причин, можливо, стало падіння з мотоцикла під час запису альбому Keep The Faith. При падінні він пошкодив м'яз руки і був змушений постійно шукати зручне положення, в якому зміг би грати на своєму інструменті не відчуваючи болі, особливо під час концертів. Але коли Сач зрозумів що не може грати краще, він впав у відчай і депресію. В багатьох турах йому потрібна була присутнісь психолога. Тим не менше, ввечері перед концертом Алек напився, щоб позбутися страху, але з цього не вийшло нічого доброго. Тоді гурт після виконання декількох пісень запропонував йому покинути сцену і концерт пройшов без нього. Після того як Сач пішов, учасники гурту домовились, що його не потрібно замінювати офіційно. З того часу в гурті на бас-гітарі грає Х'ю Макдональд, який брав участь в записі ще дебютного синглу Bon Jovi — «Runaway», з одноіменного альбому 1984 року. Маючи статус «неофіцийного учасника» Макдональд не з'являвся на обкладинках або рекламних плакатах, окрім участі в фотосесії для обкладинки сингла 1999 року «Real Life[en]». В 2016 році Х'ю Макдональд став офіційним учасником Bon Jovi. Останній раз Сач в складі гурту виступав в 2001 році, під час концертного туру One Wild Night Tour. Концерт проходив на стадіоні Giants в Нью-Джерсі, де Алек вийшов на сцену, коли гурт виконував пісню «Wanted Dead or Alive».

Після того, як Сач покинув Bon Jovi, він грав з різноманітними місцевими гуртами в Нью-Джерсі, а також зайнявся бізнесом, відкрив магазин мотоциклів в Нью-Йорку. В 1998 році він був менеджером рок-гурту 7th Heaven[en] з Чикаго разом з Джеймсом Янгом[en] з гурту Styx.

14 квітня 2018 року Сач і Самбора воз'єднались з Bon Jovi на церемонії введення гурту в Залу слави рок-н-ролу. Алек першим з музикантів вимовив промову з подякою. Сам же на сцену вийшов для виконання разом з гуртом пісні «Livinʼ on a Prayer»[6].

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Збірники і концертні альбоми[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [https://www.shockmagazin.hu/klasszikushock/bon-jovi-bon-jovi Bon Jovi: Bon Jovi — Shock!
  2. KultúrPart – Zene – Még ma is csúszik, ha nedves. Kulturpart.hu. Архів оригіналу за 21 липня 2011. Процитовано 17 серпня 2011. (угорською)
  3. а б в Alec John Such — biografia | All About Bon Jovi. Архів оригіналу за 29 травня 2019. Процитовано 7 червня 2022.
  4. Bon Jovi | Biography & History | AllMusic
  5. Bon Jovi: America's Ultimate Band — Margaret Olson — Google Книги
  6. Dire Straits и Bon Jovi введены в Зал славы рок-н-ролла • SameSound — сайт для музыкантов