Антарктична конвергенція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синім позначена нерівна лінія, вздовж якої проходить зона антарктичної конвергенції.

Антарктична конвергенція або Антарктичний полярний фронт — зона Південного океану, що оточує Антарктику, в якій холодні, течуть на північ, води Антарктиди зустрічаються з більш теплими водами Тихого і Атлантичного океанів[1].

Особливості

[ред. | ред. код]

Зливаючись, більш щільні холодні води занурюються під теплі, а піднімаються глибинні води, багаті поживними речовинами, формують сприятливе середовище для антарктичного криля і інших морських організмів. Лінія антарктичної конвергенції розділяє собою два регіону, різних за кліматом і біологічного розмаїття. Райони уздовж лінії часто багаті рибою і морськими ссавцями.

Розташування

[ред. | ред. код]

Зона антарктичної конвергенції переміщається в залежності від часу року і довготи між 48-ю та 61-ю паралеллю південної широти і досягає ширини в 40-50 кілометрів[2]. Як правило, при русі на південь, межа конвергенції точно визначається раптовим падінням температури морської води з 5,6 °C до рівня нижче 2 °С[3].

Вперше лінія антарктичної конвергенції була перетнута в 1675 році англійським купцем і мандрівником Антоні де ла Роше[4]. У 1700 році англійський вчений Едмунд Галлей першим описав її у науковій роботі[5].

Відсутність аналогічної зони в Арктиці викликано сушею, яка оточує північний полярний регіон.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Англо-русский океанологический словарь. Океанология. Океанография. Архів оригіналу за 4 січня 2011.
  2. Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources 1980, Article 1(4).
  3. Antarctic Convergence (англ.). Геологическая служба США.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. R.K. Headland, The Island of South Georgia, Cambridge University Press, 1984.
  5. Alan Gurney, Below the Convergence: Voyages Toward Antarctica, 1699—1839, Penguin Books, New York, 1998.