Барабан (деталь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Барабан (машинобудування))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шахтна підіймальна установка.
Барабан млина самоподрібнення.

Бараба́н — деталь у різних машинах і механізмах, яка має форму порожнистого циліндра, іноді конуса чи їх поєднання[1].

Загальний опис[ред. | ред. код]

У робочих машинах поширені барабани періодичної та безперервної дії з використанням внутрішньої порожнини для надання відносного руху виробам — очисні, сушильні, промивні, підіймально-транспортні, барабанні млини, логістичні та ін. барабани.

  • Очисні барабани служать для видалення з виливків формувальної землі та задирок.
  • Сушильні барабани застосовують для сушіння сипких матеріалів, а також текстильних товарів після мокрої обробки.
  • Промивні барабани використовуються в шкіряному та хутровому виробництві і є одним з основних апаратів для обробки шкіряної сировини та хутра. Вони виконані у вигляді циліндричних посудин, що обертаються навколо горизонтальної осі приводу. Такі барабани бувають: заглиблені, у яких зовнішні стінки рамні, решітчасті або сітчасті, а сам барабан знаходиться в чані, наповненому робочою рідиною; підвісні, у яких робоча рідина і оброблюваний напівфабрикат поміщаються всередині герметично закритої посудини, що обертається, підвішеного на опорах над підлогою. Крім того, промивальні барабани використовуються як машини промивання корисних копалин — це скрубери, бутари, скрубер-бутари, барабанні грохоти, бичеві мийки тощо.
  • У підйомно-транспортних машинах поширені барабани:
    • З гладкою або з ґвинтовою канавкою зовнішньою поверхнею, на яку навивається канат або ланцюг для підйому або переміщення вантажу;
    • Приводні та натяжні барабани вантажоносносного органа конвеєра (найчастіше — конвеєрної стрічки);
    • Гальмівні барабани, на зовнішню чи внутрішню поверхню яких діють гальмівні колодки або гальмівна стрічка.
  • Барабанні млини — машини для подрібнення вихідної гірничої маси в технології збагачення корисних копалин або підготовки енергетичного вугілля до спалювання на ТЕС. Конструктивно являють собою циліндр, що обертається (барабан), завантажений молольними тілами і подрібнюваним матеріалом.
  • Логістичні барабани — котушка, циліндр великого розміру, на який намотують канати, дріт, гнучкі труби (колтюбінг) і т. ін.

Приклади[ред. | ред. код]

Барабан підйомної машини, лебідки — орган намотування підйомних або тягових канатів. Розрізняють барабани підйомної (тягової) машини циліндричні та біциліндричні, а також розрізні та нерозрізні.

Барабан молотарки обладнаний бичами або штифтами, які забезпечують відокремлення зерна, наприклад, кукурудзи від качанів під дією ударних навантажень[2].

Барабан млина подрібнення корисних копалин конструктивно являє собою циліндр, що обертається (барабан), завантажений молольними тілами. Торці барабана закриті кришками (завантажувальною і розвантажувальною). При обертанні подрібнюючі тіла під впливом відцентрової сили, а також тертя між собою і футеровкою барабана підіймаються на певну висоту, падають, розбиваючи і стираючи матеріал, що знаходиться в барабанних млинах. Подрібнюючі тіла: сталеві кулі (кульові барабанні млини), стержні (стержневі барабанні млини), короткі трубки — цильпебси, а при самоподрібненні — шматки руди, у галькових млинах — галька (уламок гірської породи розміром від 10 до 100 мм, більш чи менш обкатаний водою річок або морів).

Барабан (зброя) — обертальна частина стрілецької зброї циліндричної форми, що слугує для постачання боєприпасів, кожен з яких міститься в окремій комірці. Використовується в револьверах, револьверних рушницях, револьверних гарматах.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Дезінтеграція мінеральних ресурсів: монографія / Сокур М. І., Кіяновський М. В., Воробйов О. М., Сокур Л. М., Сокур І. М. — Кременчук: видавництво ПП Щербатих О. В., 2014—304 с.
  • Бучинський М. Я., Горик О. В., Чернявський А. М., Яхін С. В. Основи творення машин / [за ред. О. В. Горика (д. т. н., проф., засл. прац. нар. освіти України)]. — Харків : Вид-во «НТМТ», 2017. — 448 с. : 52 іл. — ISBN 978-966-2989-39-7.

Примітки[ред. | ред. код]