Бітцевський парк (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бітцевський парк
Загальні дані
Тип односклепінна станція мілкого закладення
Глибина закладення 10 м
Проєктна назва Новоясеневська
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 92 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 27 лютого 2014
Архітектор(и) Н. И. Шумаков (рос.), Г. С. Мун (рос.)
Архітектор(и) вестибюлів Г. С. Мун (рос.), Н. И. Шумаков (керівник) (рос.)
Інженер(и)-конструктор(и) вестибюлів А. Г. Исаев (рос.)
Художник(и) Л. Берлин (рос.)
Пересадка на Новоясенєвська
А: 262, 648, 651;
Тб: 81
Виходи до Новоясеневський проспект
Час відкриття 5:30 / 5:40
Час закриття 1:00
Код станції Бц
Мапа
Бутовська лінія
оборотний тупик
Бітцевський парк
Вулиця Старокачаловська
оборотні тупики
Вулиця Скобелевська
оборотний тупик
оборотний тупик

Бітцевський парк (рос. Битцевский парк) — 194-а станція Московського метрополітену[1], нова кінцева станція на півночі Бутовської лінії розташована за станцією «Лісопаркова». Названа по однойменній місцевості: біля неї — Бітцевський парк. Розташована в Південно-Західному адміністративному окрузі, на території московського району Ясенєво, в кінці Новоясеневського проспекту. Станція побудована паралельно станції «Новоясенєвська» Калузько-Ризької лінії, з якої вона утворює пересадний вузол. Відкрита 27 лютого 2014 року, у складі ділянки «Вулиця Старокачаловська» — «Бітцевський парк»[2].

Історія[ред. | ред. код]

До червня 2008 року цю назву мала нинішня станція «Новоясенєвська».

Рішення про продовження Бутовської лінії метро до станції «Бітцевський парк» з організацією пересадки на станцію «Новоясенєвська» Калузько-Ризької лінії було прийнято в 2004 році[3].

У відповідності із завданням, ця дільниця Бутовської лінії проектувалася к підземному виконанні, в тунелях та зі станціями мілкого закладення. Після виступів жителів Ясенєва на захист «Бітцевського лісу» було прийнято рішення про те, що тунелі по території природно-історичного парку будуть прокладатися закритим способом на глибині 20—30 м, щоб не нашкодити природному комплексу[4].

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Конструкція станції — односклепінна мілкого закладення (глибина — 10 м), споруджена з монолітного залізобетону за типовим проектом, з платформою острівного типу[5]. Відстань між тупиками та блоком технічних приміщень становить 111 метрів.

Наземний дворівневий вестибюль розташований над платформною ділянкою і обслуговує відразу дві станції: «Бітцевський парк» і «Новоясенєвську». Системою сходів він сполучений з центральною частиною платформи «Бітцевський парк» та з південним вестибюлем станції «Новоясенєвська». Також передбачена можливість виходу пасажирів через другий, північний вестибюль станції «Новоясенєвська». Станція «Бітцевський парк» обладнана ліфтом для інвалідів та маломобільних груп населення. Пересадка на Калузько-Ризьку лінію передбачена з північного торця станції, а також через південний вестибюль станції «Новоясенєвська»[6].

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Схема колійного розвитку станції Бітцевський парк

За станцією є оборотні тупики, призначені для обороту потягів.

Станція з колійним розвитком — 2 стрілочних переводи, протишерсний з'їзд, 1 станційна колія для обороту та відстою рухомого складу і 1 запобіжний тупик.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Проект станції виконаний архітекторами проектного інституту ВАТ «Метродіпротранс» Миколою Шумаковим, Галиною Мун тощо.

Станція вирішена в сучасному архітектурному стилі. Природне світло у наземному вестибюлі, напрямні світлові покажчики з поступовим спуском по сходах на платформну ділянку за задумом архітекторів мають забезпечити зв'язок інтер'єру з природним парковим оточенням, щоб пасажири на станції не відчували себе відокремленими від природи[3].

В основі архітектурного рішення платформної ділянки — асиметричне склепіння з протяжними кесонами[7]. З правого боку станції звід опускається до цоколя, з протилежного — вертикальна колійна стіна піднімається до перекриття. Своєрідність об'ємного рішення посилено колірним контрастом і світлом. Спочатку в дизайні передбачалося розіграти чорно-білу «шахову» тему. Однак в остаточному варіанті оформлення станції використовуються художні панно, тематика яких безпосередньо пов'язана з природно-рекреаційною функцією Бітцевського парку[8].

В обробці застосовуються довговічні природні матеріали: граніт, мармур, скло. Облицювання стін нового двокольорового вестибюля виконано з об'ємної кераміки. Перед входом в наземний вестибюль планується встановити монументально-декоративну композицію «Ноїв Ковчег» московського скульптора Леоніда Берліна, раніше розташовувалася над венткиоском станції «Новоясенєвська»[9].

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Станція на офіційному сайті Московського метрополітену (рос.)
  • Станція на сайті www.metro.ru [Архівовано 31 травня 2020 у Wayback Machine.] (рос.)
  • Станція на сайті «Энциклопедия нашего транспорта» [Архівовано 22 листопада 2021 у Wayback Machine.] (рос.)
  • «Битцевский Парк» на официальном сайте ОАО Метрогипротранс [Архівовано 24 грудня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  • Битца не пускает к себе метро (рос.). Портал о недвижимости Realto.Ru. Архів оригіналу за 25 травня 2012. Процитовано 16 лютого 2012.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Бутовской линии — две новые станции! [Архівовано 7 березня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Лесопарковая (строится). Офіційний сайт Московського метрополітену. Архів оригіналу за 2 лютого 2013. Процитовано 28 января 2013. (рос.)
  3. а б Краткая пояснительная записка по объекту (рос.)
  4. Интервью с президентом Метрогипротранса [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. cr2: «Лесопарковая» и «Битцевский парк» перед открытием. Архів оригіналу за 4 грудня 2020. Процитовано 27 лютого 2014. (рос.)
  6. Метрогипротранс [Архівовано 25 квітня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. «Битцевский Парк» на официальном сайте ОАО «Метрогипротранс» [Архівовано 24 грудня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. Станцию метро "Битцевский парк" облицевали уникальным панно. Архів оригіналу за 5 березня 2014. Процитовано 23 грудня 2012. (рос.)
  9. Розроблено план продовження Бутівської лінії метро до станції «Новоясенєвська» // Інформаційний портал району Бутово [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)

Координати: 55°35′57″ пн. ш. 37°33′25″ сх. д. / 55.59917° пн. ш. 37.55694° сх. д. / 55.59917; 37.55694

Попередня станція Лінія Наступна станція
Кінцева   Бутовська лінія   Лісопаркова