Ваченська урна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ваченська урна»
Творець: невідомий майстер
Час створення: V ст. до н.е.
Розміри: 23,8 см.
Матеріал: бронза
Техніка: Торевтика
Зберігається: Любляна, Словенія
Музей: Національному музеї Словенії
CMNS: «Ваченська урна»
у Вікісховищі

Ваченська урна (слов.Situla z Vač або vaška situla) — ритуальна бронзова урна, періоду ранньої Залізної доби, датується приблизно 5 століттям до н.е.. Була знайдена в 1882 році на розкопках біля села Ваче фермером Янез Грільком в центральній частині Словенії. Ця урна є однією з найцінніших знахідок Гальштатської культури, її використовували північні іллірійці, що проживали на території сучасної Словенії.[1] Її об'єм становить приблизно два літри, а використовувалась вона для тримання в неї святої води.[2] Зберігається у Національному музеї Словенії в Любляні.[3]

Опис[ред. | ред. код]

Ваченська урна виготовлена з трьох окремих бронзових листів які з'єднані бронзовими заклепками та ручка виготовлена з крученного дроту. Вся урна виготовлена в техніці торевтика. Висота урни 23,8 см.[4]

Середня часина урни.

Вона прикрашена трьома паралельними горизонтальними рядами барельєфів на яких зображені воїни, ритуальні бої та тварини. [5]

Три смуги барельєфа зображені на верхній частині урни.

На верхній урні сцени розташовані в три смуги. На першій зображена урочиста процесія. На чолі стоїть кінь з людиною на довгих поводах. Над конем зображений висячий птах. Інший чоловік із сокирою на плечі веде коня на повідку. Також над іншим конем знаходиться птах з розпростертими крилами. За двома конями з двома провідниками слідують два вершники, кожен із двома чоловіками. Перший - це водій, а другий - супроводжуючий. Другий візок зроблений вишуканіше, і навіть той, хто їде за спиною водія, має на голові кращі головні убори, ніж інші люди на цьому фризі. Сцену завершує інший вершник з конем у якого пов’язаний хвіст.

Головна подія зображена в середній смузі. По-перше, жертва, де перша людина насипає зерна у велику урну, а друга людина насолоджується запахом приношення. Цей вчинок супроводжується святом. Чотири дворяни, вкриті однаковими головними уборами, сидять на престолах. Перший тримає в руках скіпетр, другий пропонує жінці їжу, третій грає на панській сопілці. За ним стоїть чоловік, а перед ним лисий слуга, який подає йому напій ложкою. Останнього великого чоловіка на троні також обслуговує жінка, цього разу з їжею та напоями. За гостями слідує сцена змагань. Два голі боксери, вдягнуті в пояса, борються за трофей, тримаючи руки в руках: бронзовий шолом з пір’ям. За поєдинком спостерігають глядачі. Найправіше зображено людину з сокирою на плечі, яка веде барана до жертовного забою.[6] Нижня смуга показує тварин. Спочатку лев з вовчим хвостом пожирає ногу тварини. Перед ним стоять сім тварин: три косулі та чотири козероги. На двох, птахи повернуті назад, а троє звисають з рослини.[7][8][9]


Цінність[ред. | ред. код]

Ваченська урна визнана національним надбанням Словенії. Маленькі фігури, взяті з цієї урни, використовуються як фонова графіка в словенському паспорті. Було створено туристичний маршрут де показуються збільшеними в п’ять разів ваченську урну, що стоїть на початку місцевої археологічної стежки Ваче.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Božič, Dragan. The Vače Situla belonged to a warrior with a helmet (uploaded 18. 12. 2013) (англ.). Процитовано 4 квітня 2021.
  2. Lucu, Sašo. Situla z Vač – National Geographic Slovenija (sl-SI) . Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 4 квітня 2021.
  3. dLib.si - Nova spoznanja o odkritju vaške situle. www.dlib.si. Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 4 квітня 2021.
  4. Trampuž Orel, Neva (2006). Situla z Vač:Кроки в минуле: скарби з археологічних колекцій Національного музею Словенії (Словенська) . Любляна. с. 94—95.
  5. URN_NBN_SI_DOC-KDEBW97U. FlippingBook. Процитовано 4 квітня 2021.
  6. SITULA Z VAČ - Vace - Geoss - Situla. www.vace.si. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 4 квітня 2021.
  7. Zakladi. iza.zrc-sazu.si. Архів оригіналу за 8 травня 2014. Процитовано 4 квітня 2021.
  8. dLib.si - Nove risbe figuralnih upodobitev na situlah z Vač in Magdalenske gore ter iz Valične vasi. www.dlib.si. Процитовано 4 квітня 2021.
  9. Турк, Пітер (2005). Образи життя і міфу: Каталог археологічної виставки (Словенська) . Любляна. doi:https://doi.org/10.3986/AV.71.21. Архів оригіналу за 11 грудня 2020. Процитовано 4 квітня 2021. {{cite book}}: Перевірте значення |doi= (довідка)