Вусач-рамнузій двоколірний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вусач-рамнузій двоколірний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Ряд: Жуки (Coleoptera)
Підряд: Polyphaga
Надродина: Церамбікоїдні (Cerambycoidea Latreille, 1802)
Родина: Вусачі (Cerambycidae)
Підродина: Лептурини (Lepturinae)
Рід: Вусач-рамнузій (Rhamnusium)
Вид: Вусач-рамнузій двоколірний (Rh. bicolor)
Rhamnusium bicolor
(Schrank, 1781)
Посилання
Вікісховище: Rhamnusium bicolor
EOL: 3440001
NCBI: 1586634

Вуса́ч-рамну́зій двоколі́рний (лат. Rhamnusium bicolor, Schrank, 1781 = Rhamnusium salicis Fabricius = Rhamnusium gracilicorne Théry, 1894) — вид жуків з родини Вусачів. Імаго досягає 15-23 мм; забарвлення руде з синьо-металічними надкрилами. Личинка розвивається у деревині листяних дерев.

Поширення

[ред. | ред. код]

Хорологічно Rh. bicolor належить до групи європейських видів у складі європейського зоогеографічного комплексу. Поширений на території всієї Європи, заході Росії, на Кавказі, в Туреччині.

У Карпатському регіоні вид приурочений до листяних лісів і в основному поширений у передгірних районах Прикарпаття та Закарпаття, іноді може траплятися і в гірських районах Ґорґан, Бескид, Свидівця та ін.

Екологія

[ред. | ред. код]

Літ триває з червня по серпень. Дорослі комахи не живляться. Часто зустрічаються на стовбурах дерев, де відбувається виплід та розмноження.

Морфологія

[ред. | ред. код]

Імаго

[ред. | ред. код]

Жуки середніх розмірів, довжиною 15-23 мм. Тіло видовжене. Голова з різкою перетяжкою позаду скронь, в результаті чого останні сильно виступають, на кшталт вусачів-раґіїв. Очі глибоко виїмчасті. Вусики короткі, і не заходять далі, ніж за основу надкрил. Передньоспинка з різко виділеними боковими горбиками. Надкрила в дрібній поцяткованості, металево-сині. Забарвлення тіла жовто-руде, іноді буро-червоне до, майже, чорного.

Личинка

[ред. | ред. код]

Личинка Rh. bicolor досягає 30-35 мм в довжину і 5 мм в ширину. Тіло в густих коротких щетинках. З кожної сторони голови по одному вічку. Вусики короткі, тричленикові. Верхня губа — широка, овальна, при основі склеротизована. Основа пронотуму є сильно зморшкуватою. Мозолі на 1-7-у терґітах черевця дрібно ґранульовані: з дорзальної сторони в чотири ряди, а з вентральної — в два ряди. Дев'ятий членик черевця зі шкірястим виростом, який озброєний двома зубцями.

Життєвий цикл

[ред. | ред. код]

Личинка розвивається у сухій деревині листяних, часто у всохлих гілках живих дерев. Генерація триває 2-4 роки.

Література

[ред. | ред. код]
  1. Бартенев А. Ф. Обзор видов жуков-усачей (Coleoptera: Cerambycidae) фауны Украины // Вісті Харківського ентомологічного товариства. — 2003 (2004). — 11, № 1-2. — с. 24-43;
  2. Загайкевич І. К. До вивчення вусачів (Cerambycidae) Станіславської обл. // Проблеми ентомології на Україні. — К.: Вид-во АН УРСР, 1959. — с. 45-47;
  3. Загайкевич І. К. Таксономия и экология усачей. — К.: Наукова Думка, 1991. — 420 с.;
  4. Łomnicki M. Chrzaszcze zebrane w okolicy Stanislawowa // sprawozdanie komisyi fizyjograficznej, T. 20. — Krakow, 1875. — s. 154–184;
  5. Łomnicki M. Catalogus Coleopterorum Haliciae. — Leopoli, 1884. — S. 1-43;

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. http://www.biolib.cz/en/taxon/id11175/ [Архівовано 13 червня 2010 у Wayback Machine.]