ГАЗ-75

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ГАЗ-75
Тип самохідна протитанкова гармата
ГАЗ-75
Історія виробництва
Розробник Роки розробок 1943
Виробник СРСР СРСР
Виготовлення 1944
Виготовлена
кількість
1
Характеристики
Вага 15 т
Довжина 5250 мм
Ширина 2755 мм
Висота 1900 мм

Калібр 85-мм Д-5С-85А Тип гармати = нарізна гармата
Підвищення до +15°
Приціл ТШ-15

Броня протиснарядна
Лоб: 50
Башта: лоб: 82
Головне
озброєння
боєкомплект: 42
Двигун два ГАЗ-80
2 × 85 к.с.
Питома потужність 11,3 к.с./т
Підвіска торсіонна, індивідуальна
тиск на ґрунт: 0,67 кг/кв.см
Дорожній просвіт 300 мм
Швидкість шосе: 45
Прохідність підйом: 30°
брід: 0,9

ГАЗ-75 — дослідна радянська протитанкова САУ. Розроблена в конструкторському бюро Горьківського автомобільного заводу. Серійно не випускали.

Історія створення[ред. | ред. код]

Через низьку ефективність 76-мм танкових гармат ЗІС-3 при боротьбі з німецькими танками типу «Тигр» і «Пантера» був прийнятий комплекс заходів зі створення нових самохідних артилерійських установок з 85-мм гарматою, а також зі встановлення цієї гармати в танк Т-34. Одним з варіантів була самохідна артилерійська установка ГАЗ-75. Роботи над нею велися в конструкторському бюро Горьківського автомобільного заводу під керівництвом М. О. Астрова. В 1943 році завершено розробку, а в 1944 році виготовлено й відправлено на випробування дослідний зразок. За результатами випробувань роботи щодо ГАЗ-75 припинили. Основною причиною відмови від конструкції ГАЗ-75 були різкі і неприпустимі переміщення машини при стрільбі в зоні від 10 до 15° за азимутом[1][2].

Опис конструкції[ред. | ред. код]

СПТП ГАЗ-75 створювалася на базі дослідної САУ СУ-74Д із застосуванням ряду вузлів і агрегатів легкого танка Т-70[1].

Броньовий корпус[ред. | ред. код]

Броньовий корпус закритого типу, зварений зі сталевих катаних листів. Броня забезпечувала протиснарядний захист внаслідок встановлення лобового листа товщиною 82 мм. В передній і середній частині корпусу розміщувалися поєднані відділення управління та бойове відділення. У задній частині знаходився моторно-трансмісійний відсік. Механік-водій і командир машини розташовувалися праворуч від гармати, зліва перебували навідник і заряджальний. Над місцем командира перебувала спеціальна башточка в обертовій кришці люка. По лівому борту знаходився люк з броньовою кришкою для завантаження боєприпасів. В даху і лівому борту корпусу були амбразури з броньовими накривками (кришками) для стрільби екіпажу з особистої зброї[1].

Озброєння[ред. | ред. код]

В якості основного озброєння використовувалася танкова гармата Д-5С-85А. Початкова швидкість бронебійного снаряда становила 800 м/с. Дальність прямого пострілу становила 1030 м. Боєкомплект — 42 пострілу. Додатково були 2 пістолета-кулемета ППШ з боєкомплектом 1065 патронів, а також 15 гранат Ф-1[1][2].

Засоби спостереження і зв'язку[ред. | ред. код]

В командирській башточці встановлювався телескопічний оглядовий прилад. Місце механіка-водія також було обладнано аналогічними приладами спостереження. У похідному положенні механік-водій орієнтувався по приладу встановленим на даху рубки, а у бойовому положенні — через прилад в кришці люка. Наведення гармати виконувалося за допомогою телескопічного прицілу ТШ-15 і гарматної панорами[1].

Двигун і трансмісія[ред. | ред. код]

В якості силової установки були використані два послідовно спарених карбюраторних двигуна ГАЗ-80, кожний потужністю 85 к. с.. Вузли і агрегати трансмісії запозичувалися у легкого танка Т-70[1].

Ходова частина[ред. | ред. код]

Ходова частина ГАЗ-75 складалася з 6 опорних катків з кожної сторони і гусеничного рушія. Замість підтримувальних котків використовувалися спеціальні полози. На задніх опорних ковзанках встановлювався стабілізатор для запобігання присідання машини при стрільбі. Стабілізатор приводився в дію за допомогою соленоїда одночасно з натисканням на кнопку електроспуску гармати. Крім того, на задніх ковзанках разом з гумовими бандажами встановлювалися спеціальні зубчасті вінці для постійного зачеплення з гусеницями. При пострілі відбувалося гальмування вінців і стопоріння задніх котків, що перешкоджає відкоту машини[1].

Машини на базі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Отечественные бронированные машины. Том 2, стр. 307, 308
  2. а б А. В. Карпенко, Лёгкие самоходные артиллерийские установки, стр. 49, 50

Література[ред. | ред. код]

  • Солянкин А.Г., Павлов М.В., Павлов И.В., Желтов И.Т. 2.1.1 Лёгкие самоходно-артиллерийские установки // Отечественные бронированные машины 1941-1945. Том 2. — «Экспринт», 2005. — С. 307,308.
  • А.В. Карпенко. Часть 1. Лёгкие самоходные артиллерийские установки // Отечественные самоходные артиллерийские и зенитные установки. — Санкт-Петербург : «Бастион», 2000. — С. 49,50.